[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 25. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Okružnom sudu uskoro predstoji suđenje Kristijanu Kameniku (32), šefu četvoročlane narko- grupe

Slovenački Arkan optužen u Beogradu

Okružno tužilaštvo u Beogradu tereti Kamenika da je švercovao 576 grama heroina iz Slovenije

BEOGRAD - Slovenački Arkan, kako zemljaci zovu Kristijana Kamenika (32) iz Slovenskih Konjica uskoro će u Okružnom sudu u Beogradu biti suočen sa optužbom da je "mozak" grupe koja je prošvercovala 576,65 grama heroina iz Slovenije u Beograd.

Okružno tužilaštvo u Beogradu upravo je podiglo optužnicu protiv Kamenika i trojice njegovih saradnika, zemljaka Saše Stankovića (35) i Beograđana Marinka Zemunovića (32) zvanog Maša, Vladimira Osećanskog (25) i Branke Nićiforović (24). Kako "Glas" saznaje, spisi su prosleđeni Okružnom sudu, a šef krivičnog odeljenja treba da odredi sudiju kome će poveriti ovaj slučaj.

Kamenika i grupu uhapsili su pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala 21. maja ove godine u Beogradu. Tada je u "golfu 4" slovenačkih registarskih oznaka CE T3-181, kojim je upravljao Saša Stanković, u filteru za vazduh otkriveno više od pola kilograma heroina, koji je prokrijumčaren iz Slovenskih Konjica u Beograd. Istovremeno kod Zemunovića je nađen pištolj, kalibra devet milimetara sa 15 metaka u okviru, za koji nije imao dozvolu.

Sporno "suđenje decenije"

Na dan hapšenja u Beogradu, Kamenik je u Celju imao zakazano suđenje, na kome je trebalo da se odluči da li će ponovo odgovarati za četvorostruko ubistvo u selu Takačevo kod Slovenskih Konjica. Kamenikov advokat je, međutim, obmanuo sud, tvrdeći da je njegov klijent, navodno, u bolnici.
Posle objave vesti o hapšenju u Beogradu, izjava advokata je izazvala buru negodovanja. Kamenik je na prvom "suđenju decenije" za ubistvo bračnog para Štefana i Frančiske Pohar, njihove stanarke Helene Krašlin i njene ćerkice Viktorije, bio osuđen na 20 godina zatvora. Međutim, na ponovljenom suđenju je oslobođen odgovornosti, jer je utvrđeno da se otisak stopala nađen na mestu zločina razlikuje za pet milimetara od njegovog.
Osim ovoga, slovenački Arkan sa bratom Konradom i majkom Marijom zvanom "mama Bejker" i u Sloveniji odgovara za trgovinu drogom. Istovremeno "mama Bejker" u pritvoru čeka suđenje, zbog optužbe da je proizvodila lažni vinjak, koji je u originalnim flašama prodavala slovenačkim kafićima.

Prema dogovoru ekipe, Stanković je bio angažovan za prevoz droge, dok je šef grupe Kamenik uz pomoć Zemunovića trebalo da organizuje prodaju heroina u Srbiji. Stanković je u Beogradu imao ugovoren susret sa Vladimirom Osećanskim i Brankom Nićiforović, u restoranu "Steko", na Gazeli, na samom ulazu u Beograd.

Posle kratkog sastanka, sve troje su se odvezli do montažne garaže u Bulevaru kralja Aleksandra, u centru Beograda. U kolima je ostala optužena devojka, dok su Stanković i Osećanski otišli iz garaže. Neposredno posle toga, stigao je Zemunović, koji je šrafcigerom pokušao da otvori filter za vazduh i izvadi drogu, dok ga je Kamenik čekao u drugom delu garaže.

Međutim, iznenada su upali pripadnici UBPOK i uhapsili ih. Nedaleko od graže privedeni su i Stanković i Osećanski. Posle ispitivanja pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu, Kameniku, Zemunoviću i Stankoviću je određen pritvor zbog bojazni da ne pobegnu i ponovo ne organizuju rasturanje droge. Osećanskom i Nićiforovićevoj je dozvoljeno da se brane sa slobode.

Na ispitivanju pred istražnim sudijom, svi članovi grupe su negirali trgovinu drogom. Međutim, dokazi radnika UBPOK, koji su sa slovenačkim kolegama pratili pripremanje i isporuku pošiljke droge, demantovali su slovenačkog Arkana i njegovu ekipu.
Sud u Celju je za Kamenikom raspisao poternicu. Međutim, njegovo izručenje slovenačkom pravosuđu se očekuje tek posle odsluženja kazne u Srbiji, jer između Slovenije i Srbije i Crne Gore ne postoji sporazum o ekstradiciji.

S. Dž. S.


vesti po rubrikama

^hronika

17:39h

U Srbiji ne postoje "crne tačke", ali su putevi i dalje opasni

17:47h

U Okružnom sudu suđenje Kristijanu Kameniku, šefu četvoročlane narko- grupe

17:55h

Saobraćajna nesreća kod Sportskog centra "11. april"

18:06h

Londonski Tajms o najvećoj pljački dijamanata

18:15h

Novinar Dragiša Petrović traži naknadu zbog hapšenja

 


     


FastCounter by LinkExchange