[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 25. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branislav Anđelić, nezavisni konsultant za telekomunikacije, tvrdi

"Mobtel" vredi do 600 miliona evra

Austrijski operator sve glasnije izražava zainteresovanost. Karić već par godina prebacuje poslovanje na druge kompanije. Licitiranje obara vrednost 063 mreže

BEOGRAD - Pored ulaska na bugarsko tržište mobilne telefonije "Telekom Austrije", kompanija koja je vlasnik austrijskog operatera mobilne telefonije "Mobilkom", razmišlja i o srpskom "Mobtelu", ali problem vidi u pravnoj sigurnosti u Srbiji.

- "Mobtel" je jedna od opcija koju razmatramo. Međutim, u Srbiji postoji problem pravne sigurnosti. Kod "Mobtela" je potrebno pravno razjasniti imovinske odnose, kako bi se uklonila opasnost kasnijeg eventualnog osporavanja - izjavio je generalni direktor TA Hajnc Sund, koju prenosi Tanjug.

- "Mobtel", prema mojoj proceni a koja se razlikuje od onih koje se javno licitiraju, vredi od 500 do 600 miliona evra. Ta kompanija veliki deo prihoda ostvaruje od usluga preko partnerskih ugovora sa drugim kompanijama koje ne pripadaju "Mobtelu". Recimo, "pri pejd" korisnici "Mobtela" pripadaju kompaniji "Astra simit". Veliki deo ukupnih prihoda koje ostvaruje Kompanija 063 idu preko ugovora sa "Astra simitom".

"Mobtel" ima puno takvih ugovora sa drugim kompanijama, a kada se on prodaje, potencijalni vlasnik kupuje i takve ugovore, što, pored kredita od par stotina miliona evra, kreditnih ograničenja i hipoteka, obara vrednost kompanije - kaže za "Glas" Branislav Anđelić, nezavisni konsultant za telekomunikacije.

Postoji mogućnost, kaže Anđelić, da takvi ugovori o obavljanju usluga "Mobtelu" ne mogu da se raskinu ili mogu pod izuzetno nepovoljnim uslovima.

Treća generacija

Jedno od dobrih rešenja je da država ponudi izdavanje licence za treću generaciju mobilne telefonije. Treća generacija je zadnja reč tehnologije i nije ista kao postojeća. Druga generacija radi na 128 kilobita u sekundi, a treća generacija na 2048 KB u sekundi i ona prenosi sliku, ton, GPS - navigaciju... Za samu licencu država ne može da dobije ništa, ali na dugi rok dobija mnogo, ubiranjem poreza. Dakle, država pod jasno definisanim i strogim uslovima dozvoljava razvoj te mreže, a zauzvrat dobija prihode. To je novi model razvoja telekomunikacija i budžetskog ubiranja - kaže Anđelić.

- Tvrdim da se državi više isplatilo da je 2002. godine uzela 49 odsto kapitala kompanije, koja je tada vredela 900 miliona evra, nego da sada uzme i 70 odsto firme koja sada vredi nešto preko 500 miliona. Na to treba dodati i profit od oko 200 miliona evra, koji je u protekle dve godine otišao Bogoljubu Kariću - naglašava Anđelić i dodaje da javno licitiranje o vlasništvu, naročito izjave Tihomira Živanovića, ne doprinose državi jer obaraju cenu kompaniji.

Neophodno je brzo rešavanje vlasničkih odnosa, upozorava Anđelić i naglašava da "spor ne odgovara državi, jer, dok god on traje, Karić uzima profit".

- U prethodnih par godina Karić je vešto prebacivao poslovanje "Mobtela" na druge kompanije i vezivao ih povoljnim ugovorima. I zbog toga je važno da se spor završi što pre - kaže Anđelić.

Govoreći o učešću i odlučivanju manjinskih akcionara u kompaniji, Anđelić kaže da je država nesporno oštećena. Međutim, ako nema dokaza da su direktori, koje je država postavila da brane interes Srbije u "Mobtelu", donosili nelegalne odluke, tu nažalost niko ne može ništa - zaključuje Anđelić.

Novi vlasnik- niže cene

- Novi vlasnik "Mobtela" će doneti sa sobom bolje usluge korisnicima, više povoljnih paketa i niže cene, jer je "Mobilna telefonija Srbije" sve veći konkurent 063 mreži. Tehnološki "Mobtel" jeste zaokružio svoju mrežu, ali je i činjenica da će se novi vlasnik agresivno boriti za veći broj korisnika - kaže Anđelić.
Izdavanje treće licence, koliko znam, nije u planu, a to državi ne bi donelo ništa dobro. Cena za licencu, kako kaže, bila bi od 50 do 70 miliona evra, što nije neka suma, a time bi se oborila vrednost oba naša mobilna operatora.

Igor Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Branislav Anđelić: "Mobtel" vredi do 600 miliona evra

17:13h

Tužba protiv "MK komerca"?

17:25h

Država Zakonom o igrama na sreću postaje vlasnik svih lutrija u Srbiji

17:36h

Mlađan Dinkić o zahtevima Evropske komisije

17:50h

Pero Trklja: Nismo prodati jeftino, cena je bila realna

 


     


FastCounter by LinkExchange