[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 25. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Beograd dobija još jednu sigurnu kuću za smeštaj zlostavljanih žena

Batine trpe iz straha i stida

Sadašnji kapaciteti "Sigurne kuće" uvek puni. Žene u prihvatilištu ostaju i po šest meseci, iako je planirano da provedu dvadesetak dana. Neke se ipak vraćaju muževima

BEOGRAD - Nasilje nad ženama u porodici poslednjih godina postaje realnost u Srbiji i sve više uzima maha. Savetovalište za borbu protiv nasilja u porodici jedinstvena je ustanova koja kod nas pomaže zlostavljanim ženama i deci. Kako ističe Vesna Stanojević, koordinator savetovališta, u okviru ove nevladine organizacije postoji "Sigurna kuća" koja maltretiranim ženama i deci pruža utočište od nasilnih muževa, braće i očeva.

- "Sigurna kuća" može da primi oko 20 žena, a naši kapaciteti su, nažalost, uvek puni. One kod nas ostaju po šest meseci, iako smo pri osnivanju sigurne kuće planirali da to traje dvadesetak dana. Razlog tome je teška materijalna situacija i nemogućnost da se za kratko vreme snađu i nastave samostalan život - kaže Stanojevićeva.

Odugovlače sa razvodom

U savetovalištu postoji tim psihijatara i psihologa koji radi sa žrtvama. Razgovori su ili telefonski ili posredni. U većini slučajeva, kako ističe Stanojević, postižu se rezultati, odnosno žene odlučuju da se razvedu od nasilnika. Stanojević kaže da ima i situacija da se žene nakon provedenih nekoliko meseci u ovom prihvatilištu vraćaju svojim muževima.

- Prošle godine imali smo nekoliko takvih slučajeva, a ove godine na sreću nijedan. Neke žene dolazi kod nas samo da bi se odmorile i rehabilitovale, a ima i onih kojima se zbog teškog materijalnog položaja učini da je sve beznadežno i onda se vraćaju muževima. Uzrok tome su duge brakorazvodne parnice i sudski procesi za podelu imovine, kao i pretnje nasilnika - ističe Stanojevićeva.

I mlade žene trpe nasilje

Poseban problem su, kako kaže Stanojević, mlade žene koje sve češće trpe nasilje, što iznenađuje, jer bi one trebalo da imaju razvijeniju svest o ovom problemu. Stanojević ističe da su to devojke koje imaju do 25 godina, a da nasilje trpe jer imaju materijalnu satisfakciju od svojih mladića, koji ima kupuju garderobu, nakit, izvode ih, ali zato često doživljavaju batine i poniženje u društvu. Neretko je, naglašava Stanojević, da i porodice ovih devojaka znaju za njihove muke, ali ćute iz straha ili neke koristi koju imaju od nasilnika.
- One se odlučuju da dođu u savetovalište ne zbog batina koje trpe, već zbog toga što njihovi mladići često nose oružje i bave se sumnjivim poslovima, pa one strahuju za njihove živote. Zanimljivo je da kada ih pitate šta bi one najviše želele, skoro uvek odgovaraju da bi volele da se udaju za te mladiće - kaže Stanojević.

Prema njenim rečima, u savetovalište se javljaju žrtve svih uzrasta, socijalnih struktura i obrazovanja. Ono što je, ipak, karakteristično za sve to je odugovlačenje sa odlukom da napuste muža, što traje i po 20 godina, jer misle da će se problemi rešiti sami od sebe. Stanojevićeva kaže da većina njih ima i osećaj sramote zbog propalog braka, a neke kažu da maltretiranje trpe iz straha od nasilnika.

Psihička tortura

- Većina žena šamaranje, kojim počinju njihove muke, ne priznaju kao zlostavljanje. Kasnije se to pretvara u prave batine, sa teškim telesnim povredama, poput slomljenih ruku, rebara, kostiju... Žene su često izložene i psihičkoj torturi, koja počinje odvajanjem od njoj bliskih osoba, tako što se za njihove majke, sestre ili prijateljice govori da su kurve. Žene to često prihvataju kako ne bi nervirale muževe. Zlostavljanje je i ako neko supruzi stalno govori da je debela, da nije dobra majka ili domaćica, da je ružna...- upozorava Stanojević.

Ona, takođe, ističe da bi još jedno prihvatilište za žrtve nasilja trebalo da počne da radi u septembru, ukoliko savetovalište na konkursu koji je Grad nedavno raspisao, dobije potrebna sredstva. Prema njenim rečima i nova sigurna kuća moći će da primi dvadesetak žena, što i dalje nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe za ovom vrstom pomoći.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Beograd dobija još jednu sigurnu kuću za smeštaj zlostavljanih žena

16:15h

Protest radnika "Tvrđave-Varadin"

16:23h

Vatromet posle blokade u Boru

16:31h

U Srbiji još nije propisima regulisano uzimanje organa od preminulih

16:40h

Na fakultetima ostalo još 9801 slobodno mesto

23:50h

Malinari odlučili: Od četvrtka blokada Srbije

 


     


FastCounter by LinkExchange