[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stojan Stamenković iz Ekonomskog instituta o izveštaju MMF-a

Pare u investicije, a ne za plate

Zaposleni u EPS-u, NIS-u, PTT-u, JAT-u, ŽTP-u, Srbijašumama ove godine ne mogu da očekuju povišice

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, ministar finansija, stavio je jasno do znanja državnim službenicima i ostalim korisnicima budžeta da će budući štrajkovi zarad povećanja plata biti uzaludni jer para za povišice - nema. Time je praktično počela primena sugestija misije Međunarodnog monetarnog fonda koja je, posle usvjanja budžeta u martu, tražila od vlade da predviđeni deficit od 45 milijardi svede na 30 i istovremeno smanji rashode.

Deficit od 30 milijardi čini 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije i Crne Gore, odnosno oko 2,5 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda.

Budžet prenapregnut

- To je veoma oštro ograničenje - kaže Stojan Stamenković iz Ekonomskog instituta. I zemlje Evropske monetarne unije, prema kriterijumima iz Mastrihta, ne bi smele da imaju deficit veći od tri odsto, ali ni Nemačka ni Francuska nisu bile u stanju da ga održe u tom okviru. Problem je to što su prava budžetskih korisnika fiksirana, zatim što je preglomazna administracija, a i predviđene subvencije iz budžeta su, po oceni MMF, isuviše velike.

Domaći budžet je prenapregnut i zato što se veliki gubitaši subvencionišu njegovim parama dok se restrukturiraju i pripremaju za privatizaciju, umesto da su odmah prodati i taj posao prepušten kupcu. Zato se u Memorandumu o ekonomskoj politici navodi da će se smanjiti subvencije poljoprivredi, saobraćaju, Fondu za razvoj i za restrukturiranje banaka - kaže Stamenković.

Kurs

Prema izveštaju MMF-a, politika kursa dinara treba da bude takva da se drži balans između eksterne pozicije, odnosno deficita u tekućem bilansu i suzbijanja inflacije. Nigde nije eksplicitno navedena brojka koliki kurs treba da bude, kaže Stamenković.

Spoljni dug

Ocena MMF o održivosti spoljnjeg duga je slična našoj, jer i oni tvrde da će kritične godine za otplatu biti 2007, 2008, i 2009. godina. Sa stopom rasta BDP od pet odsto, uz odgovarajući rast izvoza do 2007. godine stopa servisiranja duga ne bi prešla 25 odsto, što se smatra prihvatljivim, ali bi uz nešto niže stope rasta BDP, koje je prijektovalo osoblje MMF, stopa servisiranja duga u 2008. i 2009. mogla dostići 28 odsto - kaže Stamenković. Zbog toga je neophodno obezbediti povećanje stranih investicija koje donose tehnologiju i tržište, a oko tri četvrtine investicija, ističe Stamenković, treba da dođe iz zemlje, kao ulaganje u mala i srednja preduzeća, odnosno u nova radna mesta.

Drugi uslov koji proističe iz izveštaja o trećoj reviziji produženog aranžmana je da masa plata u javnim preduzećima, odnosno u EPS-u, NIS-u, PTT-u, JAT-u, ŽTP-u", Srbijašumama" i "Telekomu" ne može da se povećava.

- To što je već data neka povišica železnici i inženjerima JAT-a, moglo bi da stvori probleme prilikom povlačenja sledeće tranše kredita od MMF. Jedini način da se one, možda, povećaju jeste da se smanji broj zaposlenih. Plate u javnom sektoru, zapravo, oduzimaju prostor investicijama koje se sa 16-17 odsto učešća u bruto domaćem proizvodu moraju povećati na 25 odsto - kaže Stamenković.

Veliki deficit

Treći problem je spoljnotrgovinski deficit koji je za sedam meseci u Srbiji 2,8 milijardi, a MMF je za celu ovu godinu za Srbiju i Crnu Goru projektovao 5,3 milijarde dolara. Deficit bi, međutim, ako se nastave dosadašnje tendencije, na kraju godine dostigao sedam milijardi. - Istina, deficit je računat po osnovu rasta BDP po stopi od 4,4 odsto.

Međutim, taj rast će, po svoj prilici, dostići šest odsto, ali ni u tom slučaju ne bi došlo do očekivanog smanjenja učešća deficita tekućih transakcija u platnom bilansu. Najveći problem jeste to što u strukturi uvoza dominira roba široke potrošnje, a ne oprema - kaže Stamenković.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:49h

Stojan Stamenković: Pare u investicije, a ne za plate

17:00h

Otpis duga "Zastave" prema italijanskom "Fijatu" omogućio razvoj

17:10h

Od 5.oktobra četiri direktora prošla kroz naftnu indusrtriju

17:18h

Na kojim poslovima je angažovana firma "Alpina Majreder" u Srbiji

 


     


FastCounter by LinkExchange