[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svečana ceremonija u Mostaru okupila zvaničnike iz više od 50 zemalja

Otvoren novi Stari most

Veliki korak ka pomirenju cele Bosne i Hercegovine, ocenio Ešdaun. Obnovljeno i 36 objekata u starom jezgru grada

24. Jul 2004 01:13 (GMT+01:00)

MOSTAR - Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić sinoć je u Mostaru svečano otvorio obnovljeni Stari most. Tihić je na ceremoniji rekao da će obnova Starog mosta dati jači podsticaj za što brže i potpunije ujedinjenje Grada Mostara. Poželeo je da Stari most, kao simbol zajedničkog življenja u miru i toleranciji, bude trajan putokaz za izgradnju lepše budućnosti.

U Mostaru i BiH, smatra Tihić, Evropa polaže istorijski i civilizacijski ispit. On je istakao da su obnovu mosta i starog jezgra grada finansirali Svetska banka, Fondacija Aga Kan i Svetski fond za spomenike, Banka za obnovu i razvoj Saveta Evrope, UNESKO, vlade Italije, Turske, Holandije, Hrvatske i Francuske.

Među zaslužne pojedince Tihić je uvrstio bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića i aktuelnog gradonačelnika Hamdiju Jahića.

Dobro i mir

"Mi danas slavimo pobjedu dobra i mira" - rekao je Sulejman Tihić u hotelu "Ero" u Mostaru na večeri upriličenoj za više od 50 stranih delegacija i domaćih gostiju koji su došli na ceremoniju otvaranja Starog mosta. U ime vioskih gostiju prisutnim su se obratili i predsjednici Bugarske, Albanije i Hrvatske Georgi Parvanov, Alfred Mojsiu i Stjepan Mesić.

Plakete donatorima

MOSTAR (Beta) - Članovi Predsedništva BiH uručili su danas u Mostaru plakete donatorima koji su pomogli obnovu Starog mosta izgrađenog u 16. veku, a u potpunosti uništenog tokom rata u BiH 9. novembra 1993. godine. Plakete su uručene članovima Svetske banke, predstavnicima Republike Italije, Kraljevine Holandije, Razvojne banke Saveta Evrope, Republike Hrvatske, Republike Turske, UNESKO-a, Fondacije "Aga Kan", Istraživačkog centra za istoriju umetnosti i arhitekturu, Svetskog fonda za spomenike iz NJujorka i bivšem gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću.

Upravni direktor Svetske banke Šengman Zang istakao je da je Svetska banka pristala da podrži obnovu Starog mosta, jer istinski veruje da time pruža vanrednu priliku za pomirenje među narodima BiH. Za Zanga je pomirenje preduslov za revitalizaciju privrede i ponovnu izgradnju društvenog tkiva zemlje koja je prije deset godina bila sinonim patnje i sukoba.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Pedi Ešdaun rekao je prilikom otvaranja Starog mosta da je njegovo ponovno otvaranje trenutak kad je nada ove zemlje nadvladala strah od prošlosti.

"Sistematsko granatiranje ovog mosta simbolizovalo je nešto što je više od samog uništenja jednog istorijskog spomenika - iako se radilo o svetski poznatom spomeniku. Ovo je simbolizovalo razaranje ljudskih kvaliteta - pre svega prosperitetnih multietničkih zajednica po kojima su nekad i Mostar i BiH bili jako poznati u svetu" - rekao je Ešdaun.

Ceremonija otvaranja počela je sinoć u 21 sat intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Himnu su izveli hor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada, Omladinski hor iz Zenice, Gradski hor Mostara, "Mostarske kiše" i vokalna grupa "Alegro", kao i Sarajevska filharmonija. Himnu su najavili trubači na kulama mosta - Tara i Halebija, a horovima je dirigovao Emir Nuhanović. Nakon izvođenja himne BiH, Sarajevska filharmonija, uz koreografsku pratnju plesnih grupa i mažoretkinja izvela je Betovenovu "Odu radosti".

Građani Mostara i brojni turisti iz zapadnih zemalja, Turske, Japana i drugih zemalja pratili su ceremononiju sa više lokacija u blizini Starog mosta.

Drašković i Ivanić u Mostaru

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković razgovarao je juče u Mostaru sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem i generalnim direktorom UNESKO-a Koićirom Macurom o evroatlantskim integracijama SCG i zaštiti kulturnog blaga na Kosovu i Metohiji. Fratini je izrazio "punu podršku Italije ubrzanom priključivanju SCG evropskim i evroatlantskim integracijama". Macura i Drašković razgovarali su o realizaciji pojekata usaglašenih tokom posete generalnog direktora UNESKO SCG a Drašković je ukazao na značaj UNESKO-a u zaštiti kulturnog blaga na Kosovu i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je manastir Visoki Dečani stavljen na listu svetske kulturne baštine.
Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić održao je juče u Mostaru niz bilateralnih susreta sa kolegama iz stranih država koji su došli na ceremoniju otvaranja Starog mosta, a najvažnijim smatra razgovore sa šefovima diplomatije Italije, Francuske i Češke.
"Gospoda Franko Fratini, Mišel Barnije i Ciril Svoboda još jednom su potvrdili podršku svojih država BiH u procesu približavanju EU", rekao je Ivanić.

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

15:38h

Svečana ceremonija u Mostaru okupila zvaničnike iz više od 50 zemalja

15:45h

Sveštenici sa Pala na rehabilitaciji u Banji Koviljači

15:56h

Masovan protest građana makedonske nacionalnosti u gradu na Ohridskom jezeru

16:10h

Iskakanje voza nije sabotaža

 


     


FastCounter by LinkExchange