[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nedeljnik "Nju sajentist" otkriva uzrok smrti francuskog vojskovođe

Napoleon umro od prekomernog klistiranja

PARIZ (Tanjug) - Francuski car Napoleon nije umro od bolesti, niti je ubijen, već je uzrok njegove smrti preterano revnosno lečenje, objavio je britanski naučni nedeljnik "Nju sajentist".

Američki istraživači, koji su analizirali arhivski materijal, zaključili su da je Napoleon umro od "načina na koji su ga lečili njegovi lekari". Profesor Stiven Karč, forenzičar iz San Franciska koji je predvodio istraživački tim, kaže da su lekari Napoleonu za ublažavanje akutnih stomačnih bolova redovno prepisivali klistir "velikim instrumentima nalik na špric".

Klistir u kombinaciji sa redovnim dozama sredstva za izazivanje povraćanja verovatno je doveo do nedostatka kalijuma u njegovom organizmu. To može da uzrokuje smrtonosni srčani poremećaj, jer ubrzano kucanje srca sprečava normalno snabdevanje mozga krvlju. Karč smatra da je ono što je Napoleonu zadalo konačan udarac verovatno bio klistir od 600 miligrama živinog hlorida, što je pet puta jača doza od uobičajene. To je uzrokovalo još veći nedostatak kalijuma u njegovom organizmu. Napoleon je umro 21. maja 1821. godine, dva dana posle ovog klistira u 51. godini.


vesti po rubrikama

^vesti

17:15h

Nedeljnik "Nju sajentist" otkriva uzrok smrti francuskog vojskovođe

17:22h

Vojska SCG mora da vrati "reno" Hrvatu

17:30h

Pijanstvu najviše skloni Nemci

 


     


FastCounter by LinkExchange