[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novosađani muče muku s vodosnabdevanjem zbog julskih vrućina

Nivo vode na "crvenom"

Špic od 15 do 17 i od 21 do 22 časa. Potrošnja prevazilazi kapacitete fabrike na Štrandu

NOVI SAD - Julske vrućine dovele su i do povećane potrošnje vode u glavnom gradu Vojvodine, koja ovih dana obara sve rekorde i prevazilazi kapacitete postrojenja novosadskog "Vodovoda". Kapaciteti fabrike vode na Štrandu koriste se u potpunosti, a kazaljka koja pokazuje potrošnju praktično je stalno na "crvenom".

- Ne možemo tačno da znamo kolika je potrošnja vode u gradu ovih dana, jer naši uređaji mogu da mere protok samo do 1.500 litara u sekundi, koliki je i kapacitet postrojenja. Da uređaji mogu da pokažu više, verovatno bi i pokazali, pogotovo u "pikovima" od 15 do 17 i od 21 do 22 časa. U tim intervalima potrebe za vodom prevazilaze naše mogućnosti, pa tada u nekim delovima grada dolazi do pada pritiska, a neki i sasvim ostaju bez vode. Van ovih termina, vodosnabdevanje je uredno - kaže tehnički direktor Vodovoda" Siniša Đurović.

U "vršnoj" potrošnji bez dovoljno vode ostaju Adice i Popovica, a mlazevi iz slavina se značajno istanje i u visokim zgradama u pojedinim ulicama na Detelinari i Novom naselju. Ostali delovi grada imaju dovoljno vode, ali je i u njima evidentan pad pritiska u cevima.

- Problem sa Adicama i Popovicom je, pre svega, uzrokovan činjenicom da su tamo vodovodne instalacije i inače nedovoljne da podmire sve potrebe za vodom. Naši cevovodi u tim naseljima su postavljani pre nekoliko decenija, kada je tamo potrošnja bila višestruko manja i kada je bilo mnogo manje potrošača. Ta mreža jednostavno nije dovoljna da podmiri sve potrebe i zato žitelji Adica i Popovice prvi osete svaki problem u vodosnabdevanju - objašnjava Đurović.

Bez zalivanja, molim

U gradskom "Vodovodu" kažu da bi sadašnji problemi sa vodosnabdevanjem nestali kada bi građani prestali da vodu iz česmi koriste za zalivanje dvorišta i trotoara, što mnogi to redovno rade u večernjim satima. Na duže staze, ovaj problem biće rešen kada se sagradi Most slobode, preko kojeg se u vodovodni sistem uključuje i veliki rezervoar na Mišeluku iz kojeg se "povlači" voda u trenucima kada potrošnja premašuje mogućnosti prerađivačkih postrojenja na Štrandu.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

15:11h

Novosađani muče muku s vodosnabdevanjem zbog julskih vrućina

15:20h

Okončan prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu

15:28h

Majstori kotlića danas se takmiče na Ribljoj čardi "Kamenjar"

 


     


FastCounter by LinkExchange