[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Atini bačena dva "molotovljeva koktela" na Ministarstvo kulture i sporta

Bombaški napad zbog Olimpijade?

Povređenih nema jer se u zgradi u trenutku napada nalazio samo čuvar. Pričinjena mala materijalna šteta

ATINA - Nepoznate osobe juče su rano ujutro bacile zapaljivu bombu ručne izrade na ulaz ispred zgrada Ministarstva kulture i sporta, zaduženo za organizaciju Olimpijskih igara, u centru Atine. U eksploziji dva "molotovljeva koktela" nije bilo povređenih, a pričinjena je manja materijalna šteta. Policija je saopštila da traga za počiniocima.

Za sada se ne zna ko stoji iza incidenta, a nema ni dokaza da je događaj uperen protiv predstojećih Olimpijskih igara, od 13. do 29. avgusta u Atini, za čiju organizaciju je u velikoj meri zaduženo Ministarstvo kulture.

- Incident se dogodio oko četiri ujutru. Zgrada je pogođena, a samo čuvar je bio prisutan - izjavio je zaposleni u Ministarstvu kulture, a prenela agencija Rojters. On je dodao da je materijalna šteta mala i da je "moguće da su u pitanju samo mladići iz okoline". U okolini zgrade žive sledbenici nešto slobodnijeg načina života i taj kraj grada ima reputaciju uporišta anarhista, podsetila je britanska agencija.

U Atini je sinoć trebalo da budu održane demonstracije protiv pojačanih mera bezbednosti tokom Olimpijskih letnjih igara. Organizator demonstracija je prokomunistički "Grčki društveni forum", koji je prednjačio u protestima protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i u nizu demonstracija protiv globalizacije i rata u Iraku.

Poslednja serija bombaških napada u Atini dogodila se u maju, kada je na meti bilo nekoliko banaka i jedna policijska stanica. Samo u 2003. godini, ukupno 83 "molotovljeva koktela" bačena su u Atini, a u svim tim napadima samo je jedan policajac lakše ranjen. Posle napada na policijsku stanicu, domaća teroristička grupa "Revolucionarna borba" je u saopštenju zapretila i Olimpijskim igrama.

Vlada Grčke ponovila je da čini sve što je u njenoj moći kako bi osigurala maksimalnu bezbednost Igara, a izdatak za pripremu mera i kupovinu opreme premašuje milijardu i 200 miliona evra.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:16h

U Atini bačena dva "molotovljeva koktela" na Ministarstvo kulture i sporta

17:25h

U pripremi mirovna konferencija o Bliskom istoku

17:33h

Klinton i Buš nisu ni krivi ni dužni

23:50h

Istanbul: 139 žrtava u železničkoj nesreći

      


FastCounter by LinkExchange