[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Beograđanin Miloš Jovanović (22) optužio interventnu brigadu za torturu posle saobraćajne nesreće

Povraćao krv posle batina

Mladić je brutalno pretučen posle udesa u kome je učestvovao. Policajci mu slomili vilicu, pocepali usnu, nabijali prst u nos, šutirali ga čizmama i udarali pištoljima. Kod devojke, koja je bila sam njim u kolima, nađen pištolj bez metaka

BEOGRAD - Da li se, posle samo koju godinu pauze, na naše ulice vraćaju vremena devedesetih i Miloševićevog režima kada su građani strahovali pri bilo kakvom kontaktu s pripadnicima policije. Posle prebijanja pune diskoteke u naselju Trešnja i batinanja Boška Grujića Toze iz Nove Pazove, još jedan slučaj besomučne torture policije dogodio se pre desetak dana na Karaburmi. Slučaj Miloša Jovanovića (22) je još jedna potvrda o tankoj granice između razuma i ljudske bezočnosti. Sve se dogodio 9. jula, nešto pre 23 sata.

- Bio sam u svom automobilu "golf 3"(AR 222-14), sa prijateljicom i vozio sam prema Ulici Marijane Gregoran, odakle sam trebao da povezem i druga. Mimoišao sam se sa patrolom interventne brigade, a posle stotinak metara, u krivini sam izgubio kontrolu nad vozilom i udario u parkiran automobil. Nije prošlo tridesetak sekundi kada je policijski džip došao na mesto udesa.

Pre nego što su me bilo šta pitali, četvorica policajaca uperili su pištolje u mene. Izvukli su me iz auta, odveli me ispred kola i nekoliko puta lupili glavu o haubu. Počeo sam da krvarim, a devojka koja je bila sa mnom pobegla je od straha. Dva specijalca krenuli su za njom, a ostala dvojica su mi vezali ruke lisicama - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, kod devojke koja je bila u kolima nađen je pištolj bez metaka. Oružje, kako tvrdi, ne pripada njemu, ali je zbog toga preživeo pravi pakao.

Od ranije poznat policiji

Policija u jučerašnjem saopštenju tvrdi da je Miloš Jovanović "od ranije sklon krivičnim delima i da se kreće naoružan".
- Pokušavajući da pobegne patroli u Danteovoj ulici 9. jula ove godine, izgubio je kontrolu nad vozilom i naleteo na parkiranu "tojotu" i lakše se povredio. Od svoje saputnice A. A. zahtevao je da pobegne, a i sam je pokušao da utekne. Međutim, patrola ih je sustigla. Jovanović se opirao hapšenju, zbog čega su policajci, na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima, primenili fizičku snagu. Ovlašćeni starešina je utvrdio da su sredstva prinude upotrebljena u skladu sa zakonom. Takođe u neposrednoj blizini događaja uhapšena je i A. A. kod koje je u kožnoj torbi pronađen pištolj "CZ M 88", kalibra 9 mm, koji joj je Jovanović u toku vožnje dao da sakrije, jer nije imao dozvolu - tvrdi SUP Beograd.
Posle privođenja u policiju, Jovanović je odvezen je u Urgentni centar radi ukazivanja lekarske pomoći i tada su mu utvrđene lakše povrede. Zbog osnovane sumnje da je prilikom hapšenja napao policajce i neovlašćeno nosio vatreno oružje, protiv Jovanovića je podneta krivična prijava i dostavljena opštinskom državnom tužiocu na nadležnost.

- Bacili su me na zemlju dok su mi ruke bile vezane na leđima i počeli da me šutiraju po glavi i telu. Nisu koristili pendreke, već su me udarali čizmama, rukama i pištoljima. U batinanju su učestvovala dva policajca. Jedan od njih je prednjačio i zabadao mi prst duboko u nos i usta.

Prestao je tek kada mi je naprsla usna. Počeo sam da povraćam krv, ali mi nisu dali ni da sednem. Posle jednog udarca čizmom u glavu naprsla mi je vilica. Za nekoliko dana moraću na operaciju. Policajac koji mi je držao čizmu na vratu bio je kako-tako human, jer je na moje zapomaganje da ostajem bez vazduha, popuštao pritisak kako bih mogao da dišem. Lomili su mi i savijali prste sve dok se nije čulo pucanje.

Urlao sam i zapomagao koliko sam mogao, misleći da će sve konačno prestati. Sve to posmatralo je pedesetak ljudi koji su se ubrzo okupili. Neki su vikali, molili, čak i psovali policajce. Ipak, bilo je i onih koji su ih podržavali, misleći, verovatno, da sam neki kriminalac.

Tortura je, kako kaže, trajala oko sat vremena, a okončana je tek po dolasku inspektora OUP Palilula, posle čega je Jovanović odveden u Urgentni centar.

- Imam po šest kopči na čelu, u ustima i na bradi, dok mi je vilica polomljena. Iz bolnice su me odveli u gradski SUP. Tamo je bio neki inspektor Simić, koji je bio korektan. Pošto je video da nisam u stanju da govorim, rekao mi je da me je tužilac pustio da idem kući. Optužili su me da sam vozio 160 kilometara na sat i da sam napao policajce.

Ne znam kako bi uopšte preživeo da sam vozio 160 na sat, a fotografije moga auta pokazuju da ni približno nisam vozio tom brzinom. Moj advokat se u utorak vraća s puta, kada ću podneti krivičnu prijavu - istakao je na kraju Jovanović.

M. Radulović


vesti po rubrikama

^hronika

17:14h

Uhapšen "mozak" bande "Pink panter"

17:25h

Meštani Futoga potreseni smrću malog Stevana Ostojića

17:35h

Beograđanin optužio interventnu brigadu za torturu posle saobraćajne nesreće

17:48h

Života Antić pokušao da se ubije skokom sa zgrade

18:00h

Aco Tomić tuži Tadića i Krgu

18:09h

Optužio sudije za mito

23:45h

Hapšenje policajaca u Batočini

 


     


FastCounter by LinkExchange