[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uhapšen Predrag Vujošević, zvani Marko, "mozak" bande "Pink panter"

Steže se obruč oko pljačkaša

Tročlana grupa ukrala je iz ekskluzivne zlatare "Graf" u Londonu nakit vredan 35 miliona evra

LONDON (Tanjug) - Skotland jard je, čini se, na tragu ključnog aktera najveće pljačke dijamanata u istoriji Velike Britanije, pošto je u Francuskoj uhapšen izvesni Predrag Vujošević, zvani Marko, za koga se sumnja da je "mozak" tročlane bande "Pink panter" koja je iz zlatare u Londonu odnela nakit vredan 35 miliona evra.

Marko i njegova saučesnica, koja se predstavljala kao njegova devojka, ušli su 2. maja 2002. godine u ekskluzivnu juvelirnicu "Graf" u Nju bond stritu, u kojoj pazare mušterije poput Naomi Kembel, Majka Tajsona i Ivane Tramp, i zatražili da "pogledaju" prsten od 45.000 evra. Dijamant su oteli za samo tri minuta, bez ljudskih žrtava.

Na pljačku ih je inspirisao poznatim filmom "Pink panter" (sa Dejvidom Nivenom i Klaudijom Kardinale u glavnim ulogama), a tokom prepada su koristili jednu periku, pištolj i polovnu "vespu". Osim pomenutog prstena, iz juvelirnice je ukraden nakit vredan ukupno 35 miliona evra. Osoblje juvelirnice se seća da se "trudilo da ne zuri" u veliku crnu periku "kupca" za koga su, kako tvrdi jedna od prodavačica, mislili da je prerušena rok zvezda ili da ima neku bolest.

Uhvaćen na delu

Članovi bande "Pink panter" - Srbi Nebojša Denić i Milan Jovetić - uhvaćeni su i osuđeni na 15, odnosno pet i po godina zatvora, ali je "mozak" operacije, izvesni Marko, za koga se sumnjalo da je iz Crne Gore, umakao. Denića su savladali čuvari radnje, dok je Marko sa plenom uspeo da pobegne. Bio je naouržan pištoljem tipa "magnum".

Jovetić je, prema pisanju britanskih mediji, sin bogatog crnogorskog biznismena, a osuđen je zato što je vođi bande pomogao da pobegne u Francusku. Sudija je čuvare juvelirnice nagradio sa po 700 funti zbog hrabrosti i pomoći u hapšenju Denića.

Dodelio im je i sedam hiljada funti pronađenih u Jovetićevom stanu. Do sada je od plena iz "Grafa" policija pronašla samo nakit vredan tri miliona funti, između ostalog, i plavi dijamantski prsten od 2,4 karata, koji je nađen u kremi za lice Jovetićeve devojke Ane Stanković, u njegovom stanu u Londonu. Ana je objasnila policiji da ga je sakrila u nadi da će jednog dana biti njen verenički prsten.

Pripadnici Skotland jarda uskoro će ispitati Vujoševića, a isto žele da učine policajci iz još nekoliko zemalja, zbog sumnji da je opljačkao još nekoliko juvelirnica.

Veza sa Tokijem

Pored pljačke u Londonu, Vujoševića terete i za organizaciju pljačke u Frankfurtu, tri meseca posle londonske, u kojoj su mu saučesnici bili dva muškarca za kojima se još uvek traga. Britanska policija traga i za mogućom vezom ovog slučaja sa nedavnom pljačkom juvelirnice u Tokijskoj elitnoj četvrti Ginza, kada su troje pljačkaša iz Srbije i Crne Gore i jedna Britanka odneli nakit vredan 32 miliona evra.


vesti po rubrikama

^hronika

17:14h

Uhapšen "mozak" bande "Pink panter"

17:25h

Meštani Futoga potreseni smrću malog Stevana Ostojića

17:35h

Beograđanin optužio interventnu brigadu za torturu posle saobraćajne nesreće

17:48h

Života Antić pokušao da se ubije skokom sa zgrade

18:00h

Aco Tomić tuži Tadića i Krgu

18:09h

Optužio sudije za mito

23:45h

Hapšenje policajaca u Batočini

 


     


FastCounter by LinkExchange