[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 23. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Leskovačko "Zdravlje" prvo na listi za reviziju privatizacije

Gubitak paravan za otpuštanja

To je program dobrovoljnog odlaska iz fabrike - tvrdi Milan Todorović, generalni director

LESKOVAC - Stotinak radnika "Zdravlja" iz Leskovca prijavilo se da dobrovoljno ode iz ove farmaceutske kompanije, čiju je reviziju privatizacije ranije najavio bivši ministar za privredu Dragan Maršićanin. Zaposleni tvrde da su opet počeli pritisci da napuštaju ovu, nekada najuspešniju leskovačku firmu.

Gubitak u bilansu

Generalni direktor "Zdravlja-Aktavisa" Milan Todorović tvrdi da je reč o programu dobrovoljnog odlaska koji je trajao do kraja juna. Todorović najavljuje reorganizaciju i novu sistematizaciju kojom će pokušati da uposli oko 1.300 radnika, koliko je u "Zdravlju" ostalo od oko 2.200.

Zvanično prijavljen gubitak u prošlogodišnjem bilansu od oko deset miliona evra daje zakonsku mogućnost novim vlasnicima "Zdravlja", zvanično to je islandska kompanija "Farmako" koja je, kako se tvrdi, promenila ime u "Aktavis", za proglašavanjem tehnološkog viška ili slanjem radnika na prinudni odmor, a Todorović kaže da postoje državni organi koji se bave verodostojnošću bilansa.

Gube dividendu?

Predsednik ogranka sindikata Farmaceutske industrije Jugoslavije (FIJA) u "Zdravlju" Živka Veličković kaže da je ova farmaceutska kuća u godini kada je preuzeta od "Farmaka" imala dobitak od 3,5 miliona evra, a posle godinu dana napravljen je gubitak od 10 miliona evra. To znači, kaže ona, da radnici-akconari u 2003. godini neće dobiti dividendu, a veća opasnost je da se, proglašavajući sebe gubitašom, "Zdravlje" ove godine po zakonu pošalje radnike na plaćeno odsustvo, na šta prošle godine nije imalo pravo. Ona kaže da su zaposleni koji su prošle godine poslati na prinudni odmor od 45 dana tužili "Zdravlje" i dobili su na sudu. Veličkovićeva kaže da je razlika u prodaji bankarskih akcija koje su vredele 12,5 miliona evra, a prodate za 2,5 miliona evra smanjenje kapitala "Zdravlja", a ne gubitak, kako je to upisano u bilansu.

Naš bilans je potvrđen od zvaničnih revizorskih kuća i on odgovara istini, a ako iko misli da je bilans fingiran da bi ušli u priču s tehnološkim viškovima mogu odgovorno da kažem da niko nije imao takvu nameru, kategoričan je Todorović.

- Postoji procena koja je bila još tokom privatizacije da je optimalni broj za tehnički nivo fabrike i tržište s kojim radimo oko 1.000 radnika - objašnjava Todorović i tvrdi da su spremni da nađu opciju da svi oni koji nisu hteli da odu iz firme ostanu tu i da se neke stvari osmisle na drugačiji način kako bi mogli da rade i primaju platu.

Donatori

- I pored prošlogodišnjeg gubitka, "Zdravlje-Aktavis" se pojavljuje kao donator različitih manifestacija, sa obrazloženjem da želi da pomogne gradu. Todorović kaže da je gubitak iskazan kroz finansijski aspekt prodajom bančinih akcija za manju vrednost od nominalne, ali u ovoj godini posluju čak za nekoliko procenata iznad plana.

"Farmako" je kao većinski vlasnik ispunio obavezu iz ugovora o kupoprodaji prema kome je obaveza investiranja u prošloj godini bila 3,2 miliona evra i u ovoj godini 6,9 miliona evra, kaže Todorović i objašnjava da je to komplikovana priča oko definisanja da li je to forma zajma kojom se zadužuje "Zdravlje" i "Farmako" ili je čvrsta investicija. Po njegovim rečima, sem medijske priče i najave revizije privatizacije, niko iz Skupštinske komisije za kontrolu privatizacije nije kontaktirao predstavnike firme.

Lj. Stojanović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Leskovačko "Zdravlje" prvo na listi za reviziju privatizacije

17:20h

U izgradnji najveći plastenik kod Šapca

17:27h

RTB Bor vraća bakar "Debisu"

17:36h

Otpisan dug "Zastavi"

17:50h

Bivši "Difens" tuži državu

17:57h

Upozorenje Ekonomskog institute: Dvocifrena inflacija?

18:10h

Smena u NIS

 


     


FastCounter by LinkExchange