[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dramatično upozorenje evropskih ekologa na uništavanje Sredozemlja

Turisti prete da isuše Mediteran

Nevladina organizacija Fond za zaštitu divlje prirode objavio je ovih dana gotovo panično upozorenje da najezde turista na obale Sredozemnog mora svake godine i bukvalno uništavaju čistu i svežu morsku i slatku vodu celokupnog basena

Turizam nanosi nenadoknadive štete resursima slatke vode u celokupnom basenu Mediterana, pre svega zahvaljujući sve većim zahtevima bogatih gostiju za golf igralištima, koja formalno gutaju vodu da bi se održavala bujna trava i punila veštačka "jezerca", dok hoteli i akvaparkovi dodatno drastično smanjuju količine sveže slatke vode u priobalju, saopštio je Fond za zaštitu divlje prirode (VVF), uticajna nevladina i neprofitna međunarodna organizacija.

Ipak, najdramatičnija je situacija sa pitkom vodom: turista koji odsedne u hotelu potroši u proseku za trećinu veću količinu vode od lokalnog žitelja dok golf tereni svake godine potroše vode koliko i grad od 12.000 stanovnika - naglašava se u izveštaju.

- Turistička industrija u potpunosti zavisi od vode i ona, kako stvari sada stoje, uništava svaki vodni resurs koji joj stoji na raspolaganju - smatra Holger Šmit, rukovodilac Programa za pitku vodu Mediterana u okviru ove organizacije.

Uništavanje obuhvata zagađivanje, naglo smanjivanje pa i nestajanje izvora vode u priobalju čime se uništavaju šume i rastinje koji takođe mogu predstavljati turističku atrakciju kao i poslednja utočišta za mnoge ugrožene biljne i životinjske vrste. Problem je i kaptaža i eksploatacija neobnovljivih podzemnih izvora sveže vode u mnogim delovima Mediterana.

Posebnu teškoću predstavlja i vremensko poklapanje pune turističke i sezone poljoprivrednih radova kad je poljoprivrednicima voda neophodna za zalivanje kako bi se očuvale bašte i voćnjaci.

Nestašica vode

Svake godine na obale Mediterana, kako se kaže u izveštaju, "sjuri se horda turista koja broji između 235 i 355 miliona osoba, a njihov broj će do 2025. godine dramatično rasti i biće gotovo udvostručen" - upozorava se u izveštaju.

Tako u Španiji, na primer, u oblasti Kosta Brava, omiljenoj destinaciji nemačkih i britanskih turista očajnički željnih sunca, broj stanovnika u 27 gradova sa 125.000 u zimu, u leto se "poveća" na milion i sto hiljada, čime vrhunac turističke sezone prati hronična nestašica slatke vode zbog ogromne potražnje.
Slična je situacija i na Kipru na kome su postojeće rezerve vode već dramatično smanjene ali se, uprkos tome, gradi osam novih golf terena kako bi se zadovoljili zahtevi bogatih i razmaženih turista.

Fond podseća da lokalne vlasti u turističkim centrima pokušavaju da nađu rešenje za sve većom potrebom za pitkom vodom time što će povećati eksploataciju koja, na duži rok, nije održiva jer preti da uništi već dobrano ugrožene rezerve.
Organizacija takođe tvrdi da su vlade mediteranskih zemalja primorane da preduzimaju drastične i sve skuplje mere kako bi u bezvodna i sušna područja dovele vodu, pa pominje španski program vredan 3.8 milijardi evra da vodu reke Ebro skrene iz plodnog severa ka jugoistoku.

Načini odbrane

Nova španska vlada je upravo odbacila ovaj plan koji je bio suočen sa žestokim protestima ekologa i predstavnika regiona koji bi izgubili sadašnje rezerve sveže vode.

Umesto toga, naglašava VVF, vlasti treba da se usredsrede da smanje potrebe i sprovedu uštede ugradnjom jednostavnih uređaja kao što su "slavine-štediše" i instaliranjem vodokotlića u toaletima koji će za spiranje koristiti polovinu pa i trećinu sadašnje količine vode.

Na kraju izveštaja nalazi se dugačka lista načina na koji turisti, hoteli, vlade ali i lokalne vlasti mogu smanjiti potrošnju uz savet da se ne rasipa voda u toku brijanja ili da se za ozeljevanje goleti koriste biljne vrste otporne na sušu.

Fonet


vesti po rubrikama

^izbor

15:45h

Dramatično upozorenje evropskih ekologa na uništavanje Sredozemlja

 


     


FastCounter by LinkExchange