[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rusija danas sigurno ulazi u petorku vodećih izvoznika vojne proizvodnje

Lider po oružju

Vrednost godišnjeg obima vojno-tehničke saradnje sa stranim državama premašila pet milijardi dolara gotovog novca

MOSKVA (Tanjug-spec) - Rusija je prošle godine 20 odsto povećala izvoz oružja, na 5,4 milijarde dolara, što je rekord u postsovjetskom periodu, ali i za vreme SSSR.
Ukupno 70 odsto tog izvoza je iz oblasti avijacije i kosmonautike, saopštila je državna kompanija za trgovinu oružjem "Rosoboronekport" povodom učešća Rusije na velikoj izložbi avioindustrije u Farnborou u Velikoj Britaniji, koja počinje danas i gde će se predstaviti oko 1.000 kompanija.

Konkurent SAD

"Rusija danas sigurno ulazi u petorku vodećih svetskih izvoznika vojne proizvodnje", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i naglasio da je "glavni zadatak na tom pravcu da se učvrste dostignute pozicije i još više unaprede".
Rusija je sprema da postane lider u svetskom izvozu naoružanja i uverljivo prestigne glavnog i stalnog konkurenta SAD, konstatovala je agencija RIA "Novosti".

Objašnjavajući osnove za optimističke prognoze, ruska agencija je navela da je izvoz naoružanja, uporedo sa izvozom energenata, prioritetni pravac privrede Rusije i da se tako ubira značajan prihod za budžet, čak veći nego što je bilo u vreme SSSR.
SSSR je ubirao 20 milijardi dolara godišnje snabdevajući naoružanjem strane države, ali je tek peti deo te sume stizao u zemlju u vidu gotovine, a sve ostalo je isporučivano u zamenu za robu ili kao dug na čije vraćanje SSSR i nije baš računao.

Prestigla SSSR

Sada je faktička vrednost godišnjeg obima vojno-tehničke saradnje Rusije sa stranim državama premašila pet milijardi dolara gotovog novca, što znači da je Rusija prestigla SSSR.
Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za probleme mira (SIPRI), Rusija je još od 2002. na prvom mestu, jer je tada od izvoza oružja ostvarila četiri milijarde i 979 miliona dolara, 417 miliona dolara više od SAD.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Rusija danas sigurno ulazi u petorku vodećih izvoznika vojne proizvodnje

17:25h

Međunarodne snage namerno prave kolateralne štete po Iraku

17:37h

Nezadovoljstvo postavljenjem rođaka Jasera Arafata na čelo obaveštajaca

      


FastCounter by LinkExchange