[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Muzej Jadra u Loznici u više nego jadnom stanju

Eksponati u kutijama

Predmeti stari po nekoliko hiljada godina čuvaju se zamotani u papir

LOZNICA - Naš najveći problem je krov, koji je dotrajao pa u periodu obilnih padavina prokišnjava, a u potkrovlju zgrade na prostoru od oko 100 kvadratnih metara nema odgovarajućih uslova za čuvanje eksponata u dva depoa, nisu sređene kancelarije za kustosa i nije urađena ni odgovarajuća izolacija pa je potkrovlje puno prašine - kaže Slobodan Krstić, direktor Muzeja Jadra, navodeći da se tekstilni predmeti nalaze u kartonskim kutijama, a arheološka zbirka, s predmetima starim i više od 3.000 godina, ili na garderobnom ormaru i na podu Muzeja Jadra u Loznici.

Postavka u zgradi iz 1908.

Muzej Jadra ima nadležnost nad opštinama Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj. Zgrada u kojoj se nalazi građena je od 1906. do 1908. i u njoj je prvo bila smeštena gradska apoteka pa je, među starijim Lozničanima, poznata i kao "stara apoteka". U muzej je pretvorena 1986, a godinu dana kasnije, za jubilej dva veka Vuka, zvanično je otvoren Muzej Jadra. Od tada do danas, osim obnove fasade i spoljne stolarije, ništa drugo u i na njemu nije rađeno.

- Za rekonstrukciju krova, izolaciju potkrovlja i sređivanje još nekoliko prostorija treba obezbediti između 700.000 i milion dinara. Deo sredstava možda bi i mogli da obezbedimo iz opštinskog budžeta, ali dok se ne završi rekonstrukcija Vukovog doma, koja se poprilično odužila, nema ništa od radova u Muzeju - objašnjava Krstić, dodajući da su na većini predmeta arheološke zbirke preduzete mere rekonstrukcije i konzervacije.

Neki drveni predmeti u istorijskoj i etnografskoj zbirci su crvotočni, a ono što je konzervirano 1997. sada je već pobuđalo. Ono što nije konzervirano isušuje se, krivi i puca. Ima i predmeta starih nekoliko hiljada godina zamotanih u papir ili smeštenih u kartonske kutije na vrhu ormara, jer za predmete takvih razmera nema prostora na podu.

Posebne uslove čuvanja, u metalnim ormarima, zahteva i muzejska dokumentacija, ali u Muzeju ne mogu da izdvoje novac ni za to.
Krstić se nada da će ove godine biti sređen jedan depo sa inventarom (police) u koji će biti smešteni konzervirani i zaštićeni eksponati.

Tekst i foto: S. Tr


vesti po rubrikama

^Srbija

15:44h

Muzej Jadra u Loznici u više nego jadnom stanju

15:50h

Prekršteno 559 kruševačkih "džada"

15:56h

Stala izgradnja sportsko-rekreativnog centra

16:01h

Telefoni na 019 ponovo zaćutali

 
 


     


FastCounter by LinkExchange