[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela glavna turistička sezona na Crnogorskom primorju

Dobro vam učinjelo!

Oko 30 odsto više stranih gostiju, dok je domaćih turista manje za 7 odsto. U gradu-hotelu "Sveti Stefan" cena dnevnog polupansiona je 145 evra, u hotelu "Belvi" u Bečićima oko 24 evra a u hotelu "Nikšić" u Sutomoru noćenje sa doručkom košta 20 evra

Pod sloganom "Dobro vam učinjelo", glavna turistička sezona na Crnogorskom primorju uveliko je počela i prema podacima Turističke organizacije Crne Gore zabeleženo je povećanje broja stranih turista za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada su domaći gosti u pitanju uočen je pad od 7 odsto, jer se srpski turisti ovog leta radije odmaraju u poznatim letnjim centrima Bugarske, Turske i Egipta. Vodosnabdevanje u Crnoj Gori je, kako tvrde nadležni nešto bolje nego ranijih sezona, ali se očekuje da će problem biti u potpunosti rešen tek za par godina.

U turističkoj ponudi za ovo leto je oko 150 kategorisanih hotela. Privatizovano je 19 hotela i za sada su primer dobrog poslovanja HTP "Budvanska rivijera", "Montenegro stars hotel grupa" kao i slovenački HIT koji je vlasnik hotela "Maestral" u Pržnom. Hoteli "Plaža" u Herceg Novom, "Mimoza" u Tivtu, "Fjord" u Kotoru, "Mogren" u Budvi i "Mediteran" u Bečićima beleže ovih dana, popunjenost i do 90 odsto. Slično je i na Svetom Stefanu gde su izuzetno zadovoljni početkom glavne sezone. Jedino je u hotelu "Avala" koji je prešao u ruke engleske kompanije "Bepler i Džekobson", nešto manje gostiju nego proteklog leta.

Oprez sa taksistima

Od Bara do Budve, Herceg Novog, Ulcinja ili Kotora turisti mogu da se prevezu autobusima i kombijima. Jedini problem je, što i ovog leta nema organizovanog prevoza od aerodroma "Tivat" pa je to velika šansa za taksiste, koji naplaćuju vožnje koliko žele. Do Kotora 10 evra, Budve, obično 20 evra a do Herceg Novog čak i do 30 evra.

Turističko naselje "Slovenska plaža" 25 evra

Hotel "Belvi" u Bečićima od 17 do 24 evra.
Grad-hotel "Sveti Stefan" od 117 do 145 evra
Hotel "Miločer" od 165 do 195 evra.
Hotel "Nikšić" u Sutomoru 20 evra

U Turističkoj organizaciji Crne Gore tvrde da se ovih dana oko 40.000 gostiju odmara u brojnim hotelima, odmaralištima, domaćoj radinosti i auto-kampovima. Cene su na nivou prošlogodišnjih. Primera radi, za domaće goste polupansion u turističkom naselju "Slovenska plaža" košta 25 evra, dok je najjeftiniji hotel "Belvi" u Bečićima, gde polupansion košta od 17 do 24 evra.

Ove sezone, kao i prethodnih, najskuplji hoteli su "Sveti Stefan" i "Miločer". U gradu-hotelu "Sveti Stefan" noćenje sa doručkom košta 117 evra a dnevni polupansion 145 evra. Poznata "Vila 118" najskuplja na Svetom Stefanu, izdaje se po ceni koja dostiže vrtoglavih 1.500 evra dnevno.

Noćenje sa doručkom u ekskluzivnom hotelu "Miločer" je 165 evra a polupansion 195 evra. U ovim hotelima, uglavnom borave turisti iz Velike Britanije, Rusije a vraćaju se polako i gosti iz Skandinavije. Nešto povoljnije cene su i u hotelu "Nikšić" u Sutomoru, gde noćenje sa doručkom košta 20 evra a kuvano jelo u istom hotelu košta oko 2 evra.

Kako bi smanjili uobičajene letnje gužve do mora, Železničko-transportno preduzeće "Beograd" svakodnevne kompozicije za Bar dopunjuju sa tri dodatna vagona u kojima ima oko 60 mesta, najavljeno je u službi za rezervaciju karata beogradske Železničke stanice. Što se tiče autovoza, mesto za automobil još se može naći u jutarnjem vozu za Bar.

Prevoz automobila vozom u jednom pravcu košta 2.058 dinara a cena putne povratne karte za prvi razred od Beograda do Bara je 1.982 dinara. Za drugi razred treba platiti 1.434 dinara dok ležaj u kušetu u jednom pravcu košta 365 dinara, sa četiri ležaja 540 dinara a u kolima za spavanje od 564 dinara do 1.974 dinara sa jednim ležajem.

Kada je autobuski prevoz u pitanju, od Beograda do Budve slobodnih mesta za juli i avgust još još ima, i to po ceni od 1.230 dinara.
U predstavništvu Montenegro erlajnza tvrde da svakog dana u pravcu Podgorice i Tivta poleće više aviona, mesta uglavnom ima za glavnu sezonu, ali se preporučuje rezervacija karata deset dana unapred. Cena avionske karte je od 7.600 do 8.400 dinara.

Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

 

15:26h

Počela glavna turistička sezona na Crnogorskom primorju

 

15:44h

Egzotična mesta i ovog leta privlače bogate srpske turiste

 

 
 


     


FastCounter by LinkExchange