[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tokom vikenda nastavilo se "traganje" za najnovijim haškim oputženikom

Hadžića hapsi Žandarmerija?

U Novi Sad još nije stigao nalog za hapšenje, oko Hadžićeve kuće se "motaju" čuvari, pa se pretpostavlja da je možda stavljen u neku vrstu kućnog pritvora

NOVI SAD - Neizvesnost oko eventualnog hapšenja i izručenja Haškom tribunalu bivšeg predsednika RSK Gorana Hadžića, nastavljena je i tokom vikenda. Niko od nadležnih čelnika novosadskog SUP-a juče nije bio dostupan novinarima, kako bi odgovorio na pitanje da li je policija dobila nalog za privođenje Hadžića. On se najverovatnije i dalje nalazi u svojoj kući u ulici Aranj Janoša, u Adamovićevom naselju, oko koje su se i juče mogli videti čuvari. Gradom se tokom dana pronela glasina da su ti ljudi zapravo pripadnici Žandarmerije i da je Hadžić već stavljen u neku vrstu kućnog pritvora, ali takve informacije nije bilo moguće proveriti i na nadležnom mestu.

Često bio na bolovanju

Goran Hadžić se doselio u Novi Sad posle potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995. godine. Do 5. oktobra, bivši predsednik RSK je radio u NIS-u na mestu savetnika generalnog direktora Milana Đakovića. Posle promena menadžmenta u nacionalnoj naftnoj kompaniji bio je raspoređen na novi posao u veleprodaji Naftagas prometa, gde je i sada formalno zaposlen. Njegove kolege sa posla kažu da je često izostajao zbog bolovanja. U međuvremenu, Hadžić se slobodno šetao gradom.

Protiv Hadžića je podignuta optužnica u Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Hrvatskoj, u kojem je Goran Hadžić bio ministar u vladi SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsednik RSK. Optužnica je u petak otpečaćena u Beogradu i od tada traje prava novinarska potera za samim Hadžićem, ili bilo kojim drugim čovekom koji može dati informaciju o drugom po redu predsedniku RSK.

Portparol SUP-a Stevan Krstić, izjavio je u subotu da nalog za hapšenje još nije stigao novosadskoj policiji a u nekim neformalnim razgovorima našeg izveštača, sa ljudima iz novosadskog SUP-a se moglo čuti da postoji mogućnost da naloga uopšte i ne bude, te da hapšenje Hadžića obave pripadnici Žandarmerije, kojima direktno naređuje centrala MUP-a u Beogradu.

Portparol Okružnog suda u Novom Sadu Nebojša Pantelić je izjavio našem listu da ova sudska ustanova nema apsolutno nikakve nadležnosti u ovom slučaju i da ovaj sud sigurno neće tražiti od policije da hapsi bivšeg predsednika RSK.
- Čitav postupak za suđenje za ratne zločine je u nadležnosti Odeljenja Okružnog suda u Beogradu, i samo nadležni u tom sudu u ovom trenutku mogu reći kada će i kome uputiti nalog za privođenje Hadžića", kaže Pantelić.

Sonja Prostran: Nemam informaciju o hapšenju

Prethodnih dana mogle su se čuti kontradiktorne informacije o mestu boravka bivšeg lidera Krajiških Srba, a prema nekim glasinama Hadžić je napustio svoju kuću u Novom Sadu u gepeku taksi vozila koje je zakratko ušlo u dvorište njegove kuće u ulici Aranji Janoša broj 9.
Sonja Prostran, portparol Suda za ratne zločine, juče nije mogla da nam kaže kada će i da li će biti izdat nalog za hapšenje Gorana Hadžića.
- Slični postupci kakav je slučaj Hadžić, koje inače vodi istražni sudija nisu javni, tako da nemam informaciju da li će biti izdat nalog za hapšenje. U slučaju da istražni sudija oceni da je celishodno obavestiti širu javnost o nekom slučaju, on će to i učiniti - kaže Prostran.

M. D. R.


R. Kukobrat


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Tokom vikenda nastavilo se "traganje" za najnovijim haškim oputženikom

17:25h

Hadžić jedan od 16 osumnjičenih u optužnici Miloševića za Hrvatsku

17:30h

Drašković poručio: Tribunal je kamen na putu za Brisel

17:40h

Premijer Koštunica priznao: Istupima u javnosti oslabili vladu

17:55h

Pucano na dva vozila kod Končulja

23:14h

Tadić posetio Ilionois

 


     


FastCounter by LinkExchange