[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradska toplana na mukama zbog nenaplaćenih računa u vrednosti od 170 miliona dinara

Polovina Nišlija ne plaća grejanje

Protiv neplatiša podneto više od 5.000 tužbi. Biće i isključenja l Naredna grejna sezona pod znakom pitanja

Gradska toplana u Nišu, zahvaljujući dosadašnjim donacijama nemačke vlade oko oko pet miliona evra, uspešno je realizovala dve faze rekonstrukcije vodovoda i svojih postrojenja.

Po kvadratu 22 dinara

Gradska toplana do sada je grejala oko 35 odsto domaćinstava u gradu sa cenom od 22 dinara po kvadratu, utvrđenom još pretprošle godine i najnižom u Srbiji. Kada bi se grejanje plaćalo urednije, plan da se do 2008. na gradski toplovod priključi više od 50 odsto domaćinstava, ne bi bio nedostižan.Ovako, ozbiljno su dovedeni u pitanje i sadašnji kapaciteti i naredna grejna sezona.

Međutim, nemački ambasador Kurt Leonberger, boraveći prošle sedmice u Nišu, čelnicima grada i Toplane preneo je spremnost svoje vlade da sa još 6 miliona donatorskih evra pomogne dalji razvoj toplovodne mreže, ali pod uslovom da procenat naplate računa bude najmanje 90 odsto jer Nemci neće da daju pare za pokrivanje dugova, već za investicije.
Domaćini su mogli samo da slegnu ramenima i priznaju da su trenutna nenaplaćena dugovanja premašila 170 miliona dinara i da je trenutni procenat naplate oko 50 odsto. Na ove činjenice putem medija uporno upozorava direktor Toplane Dragan Stamenković, najavljujući da je već podneto više od 5.000 tužbi, kao i da pred početak nove grejne sezone može da dođe do rigoroznog isključivanja svih dužnika.

Stamenković navodi da nenaplaćeni dugovi ne samo što ugrožavaju novu nemačku donaciju, nego dovode u pitanje i isplatu 65 miliona dinara dobavljačima gasa i mazuta za proteklu grejnu sezonu. To je račun koji "stiže na naplatu" već početkom avgusta. Istovremeno, ugrožene su i ambicije daljeg prelaska kotlarnica sa mazuta na, i ekonomski i ekološki, povoljniji gas. Na nišku toplovodnu mrežu do sada je bilo priključeno oko 22 hiljade korisnika s više od milion kvadrata grejnog prostora.

M. D.


vesti po rubrikama

^Niš

16:06h

Gradska toplana na mukama zbog nenaplaćenih računa

16:11h

Odužila se rekonstrukcija Ulice vojvode Mišića

16:20h

Takmičenje srednjoškolskih marketing kompanija

      


FastCounter by LinkExchange