[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi Zakon o parničnom postupku

Nema više dugih suđenja

BEOGRAD (Beta) - Sudije u opštinskim sudovima u Beogradu imaju prosečno po 300 predmeta, što je 12 puta više od norme. Novi Zakon o parničnom postupku, čije se usvajanje očekuje na jesen, trebalo bi da omogući rasterećenje sudija. U pravosuđu Srbije nezvanično se procenjuje da parnični sporovi traju u proseku tri godine. Prema rečima sudije Vrhovnog suda Srbije i šefa radne grupe za izradu ZPP Vide Petrović-Škero, za efikasno suđenje nužni su i materijalni uslovi.

Podaci

Prošle godine u sudovima u Srbiji je primljeno milion i 170 hiljada novih predmeta, što je, sa 450 hiljada prenetih iz prethodne godine, činilo ukupno milion i 627 hiljada predmeta. Za njihovo rešavanje je bilo zaduženo oko 2.100 sudija, deset odsto manje nego što propisuje sistematizacija sudstva. Većina predmeta prenetih iz prethodne godine su parnice.

- Ako nema dovoljno sudnica, ako sudija svaki treći dan ima pristup sudnici ili nema daktilografa ili porotnika koji neće da dođe jer mu nije plaćena naknada, ne može se ostvariti efikasnost - naglasila je Petrovićeva. Jedna od najvažnijih izmena je nemogućnost ponavljanja suđenja više od tri puta, a kao vanredni pravni lek na izvršnu presudu moguća je samo žalba Vrhovnom sudu a, što je takođe novina, stranku mora da zastupa advokat.

Prema preporukama Saveta Evrope, napravljena je razlika između izuzeća i isključenja sudije i pooštrena je disciplina stranaka, što znači da ona neće moći na svakom novom ročištu da traži izuzeće.
Svi rokovi u postupku su skraćeni, a bitna izmena je i obaveznost odgovora na tužbu, odnosno mogućnost da sudija, ako nema odgovora, donese presudu zbog propuštanja. U žalbi stranke više neće moći da iznose nove dokaze koje su, kako navodi Petrovićeva, "ljubomorno čuvale" u prvostepenom postupku upravo da bi izdejstvovale novo suđenje i odugovlačile spor. Novi dokazi se mogu izneti samo kada stranka nije imala mogućnost da priloži u prvostepenom ročištu, što će, ako se posumnja, morati da dokaže.
Potpuna novina je medijacija - posredovanje sudije ili druge stručne osobe kako bi stranke vansudskim putem rešile spor.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Reporteri "Glasa" u izbegličkom centru PIM "Ivan Milutinović" u Krnjači

16:17h

Posle završenog drugog upisnog roka za srednje škole

16:25h

Parlament danas o novom zakonu

16:33h

Otpušteni radnici KPZ "Zabela" pisali ministru pravde Stojkoviću

16:41h

Radnici "Bioproteina" iz Obrenovca tvrde da lošije žive nego ranije

16:50h

Vojin Đorđević, vlasnik "Si&Si": Platićemo porez državi

16:59h

Novi Zakon o parničnom postupku

17:05h

Štrajk radnika "Karneksa"

 


     


FastCounter by LinkExchange