[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici "Bioproteina" iz Obrenovca tvrde da lošije žive nego ranije

"Bankom" nas obezvredio,

pa besplatno dobio

BEOGRAD - Sindikat "Nezavisnost" preduzeća "Bioprotein" iz Obrenovca, obratio se početkom ove godine Ministarstvu privrede, nezadovoljan stanjem u kojem se nalazi fabrika nakon godinu dana od privatizacije. Novi vlasnik, firma "Bankom" se optužuje za kršenje ugovornih obaveza i drastično smanjenje prava zaposlenih. Fabrika je prodata 14. aprila prošle godine na aukciji za 9,6 miliona dinara zemunskom preduzeću "Bankom". Pre privatizacije bilo je 126 zaposlenih, od kojih je 114 bilo u "Nezavisnosti". Danas je na platnom spisku samo 79 radnika.

Inače, ovu aukciju je, nadležna komisija Agencije za privatizaciju, zbog sumnje u prethodni dogovor četiri učesnika istoga dana poništila. Međutim, tadašnji ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović, uvažio je žalbu "Bankoma" i priznao aukciju. Predsednik "Nezavisnosti" "Bioproteina" Nikola Jovančić, kaže da su tri preostala učesnika aukcije bila povezana lica sa "Bankomom", pa je i pored "konkurencije", firma prodata tek u drugom nadmetanju za obveznice stare štednje.

Vlasnik pohvaljen?

Direktor "Bioproteina" navodi da su im pre 15 dana bili kontrolori Agencije za privatizaciju i da su dobili najvišu ocenu za investiranje, ali potvrdu ove informacije u Agenciji nismo dobili. Tomović priznaje da je stari kolektivni ugovor ukinut, jer je bio "protiv interesa firme", dok predsednik "Nezavisnosti" ističe da je to učinjeno samo da se ne bi isplatile propisane otpremnine.

- Fabrika je pre privatizacije, kroz štetne ugovore sa "Bankomom", obezvređena, jer nam je, na primer, soju prodavao po 22, dok je tržišna cena bila 14 dinara. Prodata je za samo 70.000 evra, a po proceni iz 1999. godine vredela je 4,4 miliona dolara. Na lokaciji od 12 hektara su dva proizvodna pogona, silosi i sušare. Specijalizovani smo za proizvodnju sojinog ulja i brašna, a kupci su nam godinama bili "Bambi", "Soko Štark" i "Pik Čačak".

Od novog vlasnika smo očekivali da nas uposli, a ne rastera - kaže Jovančić, i dodaje da vlasnik ne ulaže u proizvodnju i vrši pritisak da ljudi "dobrovoljno" uz otpremnine do 1.500 evra, napuste firmu. On priznaje da nije bilo sjajno ni pre dolaska "Bankoma", ali da se ipak radilo više, a i plate su bile bolje.

Radislav Tomović, direktor "Bioproteina", međutim, tvrdi da je reč o ličnim optužbama Jovančića, a ne i ostalih radnika.
- Firma je privatizovana u proleće prošle godine, kada je bilo kasno za dodatno ugovaranje setve soje sa kooperantima. Zatekli smo ugovorenih 900 hektara, otkupili smo još 4.500 tona soje i omogućili korišćenje 40 odsto kapaciteta fabrike. Trenutno je soja skupa, 22 dinara, pa nam se ne isplati da je kupujemo za preradu, tvrdi on i dodaje da će puna uposlenost krenuti od jeseni, jer su ugovorene količine od 10.000 tona soje. Tomović tvrdi i da je "Bankom" do sada uložio, umesto predviđenih četiri, čak 70 miliona dinara u sirovine, opremu i nove programe.
Jovančić je kategoričan u tvrdnji da su "to prazne priče, i da se sve svelo na lickanje i sađenje 100 ruža".

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Reporteri "Glasa" u izbegličkom centru PIM "Ivan Milutinović" u Krnjači

16:17h

Posle završenog drugog upisnog roka za srednje škole

16:25h

Parlament danas o novom zakonu

16:33h

Otpušteni radnici KPZ "Zabela" pisali ministru pravde Stojkoviću

16:41h

Radnici "Bioproteina" iz Obrenovca tvrde da lošije žive nego ranije

16:50h

Vojin Đorđević, vlasnik "Si&Si": Platićemo porez državi

16:59h

Novi Zakon o parničnom postupku

17:05h

Štrajk radnika "Karneksa"

 


     


FastCounter by LinkExchange