[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle završenog drugog upisnog roka za srednje škole

Niko neće u mašince,

tekstilce i plastičare

BEOGRAD - Posle drugog upisnog roka u srednje škole u Srbiji je ostalo oko 13.000 slobodnih mesta, a svi učenici koji su položili kvalifikacione ispite dobili su đačke knjižice.
Ove godine najtraženiji obrazovni profili su ekonomski tehničar, poslovni administrator, fizioterapeutski, farmaceutski i turistički tehničar. Tradicionalno, i ove godine najviše slobodnih mesta je ostalo u mašinskoj, poljoprivrednoj, tekstilnoj i kožarskoj struci. Učenici su izbegavali sledeća zanimanja: izrađivač celuloze papira, geobušač, brodograđevinski tehničar, plastičar, brodomonter, kamenorezac... Zanimljivo je da posle prvog kruga nije ostalo ni jedno slobodno mesto u hidrometeorologiji, a preostalo je samo 16 đačkih knjižica u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Kriterijumi za upis traženih zanimanja bili su veoma visoki zbog dobro urađenih prijemnih ispita. Tako su u Nišu Medicinsku školu smer farmaceutski tehničar mogli da upišu samo oni učenici koji su imali minimum 99,64 poena, a u Novom Sadu za upis u Srednju školu "Svetozar Miletić" smer finansijski tehničar bilo je čak potrebno 99 bodova. U Beogradu je ove godine kriterijum, u poređenju s drugim gradovima, bio nešto niži. Prirodno-matematički smer u Trećoj beogradskoj gimnaziji mogli su da upišu učenici koji su imali više od 97,68 bodova.

Posle upisa najviše slobodnih mesta je ostalo u Beogradu, Južnobačkom i Nišavskom okrugu. Zabrinjavajući je podatak da se u prvom upisnom roku u Prizrenskom okrugu nije upisao nijedan đak, a u Pećkom samo tri.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Reporteri "Glasa" u izbegličkom centru PIM "Ivan Milutinović" u Krnjači

16:17h

Posle završenog drugog upisnog roka za srednje škole

16:25h

Parlament danas o novom zakonu

16:33h

Otpušteni radnici KPZ "Zabela" pisali ministru pravde Stojkoviću

16:41h

Radnici "Bioproteina" iz Obrenovca tvrde da lošije žive nego ranije

16:50h

Vojin Đorđević, vlasnik "Si&Si": Platićemo porez državi

16:59h

Novi Zakon o parničnom postupku

17:05h

Štrajk radnika "Karneksa"

 


     


FastCounter by LinkExchange