[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drama s pacijentima inficiranim transfuzijom krvi u hrvatskim bolnicama

HIV zaraženi davalac u šoku

ZAGREB - Muškarac čijom su krvlju preko transfuzije dvojica pacijenata dobila HIV u šoku je i ne seća se rizičnog događaja koji je kod njega mogao uzrokovati zarazu, izjavio je epidemiolog Mate Ljubičić, koji radi na istrazi ovog slučaja. Zato se još ne zna da li sporni davalac spada u neku od rizičnih grupa. Epidemiolozi tvrde da su ovakve reakcije šoka i amnezije česte i da pacijentu treba neko vreme da se opusti i priseti svih spornih događaja, što najčešće traje mesec-dva, piše najnovija "Slobodna Dalmacija".

Nezvanično se saznaje da je i njegova partnerka testirana na HIV i da je njen nalaz negativan. Ljubičić tvrdi da je davalac, među ostalim, strašno potresen zbog činjenice da je posle 40 davanja krvi u zadnjih sedam godina, na kraju zarazio samo dvoje ljudi.

Direktor Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić, koja je bila u kontaktu s davocem, kaže da Zavod nema nikakvih saznanja o njegovom ponašanju i da li je ono rizično. Pri svakom uzimanju krvi, davalac ispunjava jedan upitnik u kojem je posebno istaknuto pitanje: Prepoznaje li se u nekoj od rizičnih grupa:
Davalac s HIV-om prošle godine dva puta je dao krv u HZTM-u. U oba navrata nalaz je bio negativan. Dozu trombocita iz njegove krvi primio je 11. septembra jedan pacijent u Klinici za traumatologiju u Zagrebu, a 20. oktobra pacijent u KBC-u Rebro koji je dobio dozu plazme.

Davalac se opet javio u HZTM 16. juna ove godine, kada je ustanovljeno da je HIV pozitivan. Odmrzavanjem uzorka doze koju je dao 9. septembra potvrđeno je da je tada stvarno bio HIV-negativan, što upućuje na to da je dao krv u ranoj fazi inkubacije kada testovi nisu mogli da otkriju prisutnost virusa u krvi.
Sve tre zaražene osobe su dobro i na terapiji su na Klinici za zarazne bolesti "Fran Mihaljević". Doktori predviđaju da će u ovoj fazi infekcije i s propisanim terapijom imati "očekivano trajanje života", što znači da će doživeti normalnu starost.


vesti po rubrikama

^balkan

16:38h

Drama s pacijentima inficiranim transfuzijom krvi u hrvatskim bolnicama

16:47h

U Hrvatskoj još postoje pristalice koje podržavaju nacističke ideje Adolfa Hitlera

16:55h

Ešdaun: Smene nisu usmerene ni protiv SDS-a ni RS-a

17:03h

Nastavak procesa Krajišniku 26. jula

 


     


FastCounter by LinkExchange