[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 16. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


EKSKLUZIVNO U sedištu policije glavnog grada više ne postoji odsek za suzbijanje džepnih krađa

Džeparoše više

nema ko da juri!

U beogradskoj policiji više ne postoji odsek za borbu protiv džeparoša! Zvaničan naziv ove službe je odsek za suzbijanje džepnih krađa i kao takav funkcionisao je svih ovih godina, praktično otkako je beogradske policije, ali zašto ga više nema, i ko je odlučio da ga više nema, zvanično niko nije želeo da nam objasni.

S druge strane, iz pouzdanih izvora smo saznali da je stvar definitivna i da su džeparoši "oslobođeni muka" još početkom ove godine. Nema više ko da ih juri!
- Koliko sam ja uspeo da ukapiram, o ovome se nigde ne priča, a zašto - briga me! Znam samo da mi je sad malo lakše da radim, niko me ne trkeljiše i ne moram da pazim kao ranije. Neću da kažem otkud znam, ali znam! - izričit je bio jedan od "viđenijih" beogradskih džeparoša sa kojim smo juče razgovarali.

Čuvajte se gužve

Gde džeparoši najčešće "šišaju ovce" ( "ovca" je u žargonu džeparoša žrtva)? Na vratima javnog prevoza ili bilo kojeg objekta gde je gužva.
- Svakom je kad ulazi u bas na pameti gde će da se uhvati i gde će da sedne. Ne stiže čovek da razmišlja o novčaniku, o džepu, kapiraš? E, tu su posebno zaboravne žene. Zabace tašnicu na leđa i bleje gde će da nađu pogodno mesto u autobusu, a mi ih onda 'ladimo; ne moramo ni da ulazimo unutra. Dobro, radi se i unutra, ali mnogo je lakše da džepariš a da ne ulaziš, manji je rizik - ispričao nam je džeparoš Laki.
Nadimak je, hvali se, dobio zbog "lakih" prstiju.

O ukidanju ove službe u prestoničkoj policiji ćute; ćute takođe i u MUP-u, i niko nije želeo ni da nam potvrdi ni da demantuje ovu informaciju.
Dragana Nikolić iz Biroa za odnose sa javnošću u MUP-u uputula nas je na gradsku policiju, jer, kako je rekla, oni u ministarstvu ne znaju ništa o ovome.

Jedna od pretpostavki je da je odsek za borbu protiv džeparoša ukinut zato što je džeparenje "zanat u izumiranju". Platežna moć građana je veoma niska, retko ko u novčaniku nosi više od nekoliko hiljada dinara ("Onaj ko ima puno love ne vozi se autobusom!"). Zato i džeparoši više nemaju posla pa su se u policiji, navodno, samo zbog toga odlučili na ovaj korak.

J. S. Vujić


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

Nekadašnja zajednička glasila već dve godine tavore u procepu nove državne zajednice i nedorečenih propisa

17:10h

EKSKLUZIVNO: U sedištu policije glavnog grada više ne postoji odsek za suzbijanje džepnih krađa

17:30h

Svi koji leti idu na godišnji odmor treba da imaju na umu da je to "najbolja sezona" za provalnike kuća i stanova

   


     


FastCounter by LinkExchange