[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 16. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

"Kobre" imaju dva "lica" -
ili maskirna ili crna uniforma

U žestokoj obuci do sada 100 mladića nije prošlo obuku za protivterorističku jedinicu Vojske SCG

Do "Kobre" kroz sito i rešeto

Samo nekolicini najspremnijih i najupornijih uspeće da posle svih iskušenja i devetomesečne "golgote", na desni rukav uniforme prišije amblem odreda - krilata kobra obavijena oko mača. Obuka se izvodi u skoro ratnim uslovima

Kroz gusto "sito" za prijem u protivteroristički odred "Kobre" Vojske Srbije i Crne Gore od 132 kandidata do sada nije prošlo 100, a preostale očekuje još nekoliko meseci žestoke obuke.

Za prijem u ovu elitnu jedinicu početkom godine konkurisalo je nekoliko stotina oficira i podoficira, a od prve grupe, od 132 kandidata, posle dvomesečnog testiranja zdravstvenih, psihofizičkih i drugih sposobnosti, na selektivnu obuku u Deliblatsku peščaru krenulo je manje od polovine - 59.
Tronedeljnu obuku u Deliblatskoj peščari, u pravim tropskim uslovima, koja je podrazumevala i svakodnevne marševe od 20 do 25 kilometara pod punom ratnom opremom, teškom više od 30 kilograma, uspešno su završila 32 kandidata.

Obuka je izvođena u uslovima približnim ratnim, s taktičkim radnjama na "bojištu", bojevim gađenjem, orijentaciji noću i danju, ishrani i boravku u prirodi.
Preostale kandidate, da bi postali pripadnici elitne jedinice, u septembru očekuje takozvano pokretno logorovanje. U uslovima približnim realnim borbenim, za svega nekoliko dana, pod budnim okom instruktora moraće da pređu oko 120 kilometara i pokažu sve ono što su naučili.

Samo nekolicini najspremnijih i najupornijih uspeće da, posle svih iskušenja i devetomesečne "golgote", na desni rukav uniforme prišije amblem odreda - krilata kobra obavijena oko mača.
"Kobre" imaju dva "lica" - jedno je ili maskirna ili crna uniforma kada izvode protivterorističke akcije ili rešavaju talačke situacije, a drugo je elegantno tamno civilno odelo kada obezbeđuju najviše državne funkcionere, vojne starešine ili strane državnike u gostima.

Brojno stanje - tajna

Brojno stanje "Kobri" je, naravno, tajna. Vojni analitičari, na osnovu podataka o sličnim jedinicama i njihovog odnosa prema ukupnom brojnom stanju vojnika u drugim armijama sveta, procenjuju da u našoj vojsci ima šezdesetak ovih specijalista, koji su podeljeni u dve jedinice. Bez obzira na to gde su i na kojim zadacima, "Kobre" svoj posao rade efikasno i - diskretno.

Pored borilačkih veština, ovladali su upotrebom svih vrsta vatrenog i hladnog oružja, a prošli su padobransku, ronilačku i alpinističku obuku. Pripadnik odreda Dragan Jaćimović osvojio je sve "krovove sveta", uključujući i Mont Everest na Hilmalajima i Akonkagvu na Andima. "Kobre" prolaze i jedinstvenu obuku u brzoj vožnji i izbegavanju prepreka vozeći brzinom od 200 kilometara na sat.

Odred je poslednjih godina otvoren i za pripadnice lepšeg pola.
Plata početnika u "Kobrama" je oko 20.000 dinara, a junski koverat komandanta, pukovnika Stojana Kljajića, sa 35 godina penzijskog staža i svim dodacima, bio je "težak" 32.669 dinara.

Tadić samo njima veruje

Novi predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je želju da ga i ubuduće obezbeđuju ovi diskretni i efikasni specijalci, u šta se uverio dok je bio ministar odbrane SCG.
Antiteroristički odred "Kobre" su najelitnija specijalna jedinica Vojske Srbije i Crne Gore. Ta jedinica formirana je 14. aprila 1978. u okviru 282. bataljona vojne policije JNA. U tom odeljenju bilo je, u početku, 12 podoficira i jedan oficir, a namenu i zadatke toj grupi davala je Uprava bezbednosti, koja je bila zadužena i za nabavku opreme. Protivterorističko odeljenje moglo je da se angažuje samo po naredbi saveznog sekretara, načelnika Generalštaba JNA ili starešine koje ih zamenjuju. "Kobre" su i danas pod direktnom kontrolom načelnika Generalštaba VSCG i sastavni su deo vojnih službi bezbednosti.

Naoružanje

"Kobre" su opremljene svim vrstama streljačkog oružja, od kojih većina spada u najsavremenije u svetu. Uz neizbežne domaće pištolje CZ-99 i CZ-88 i revolvera "magnum 357", u arsenalu "Kobri" su i izvrsni izraelski pištolji "yeriko" 941F i 941FB u kalibru 9 mm para, s magacinom kapaciteta 15 metaka. Osnovno automatsko naoružanje predstavljaju neizbežni nemački automat firme "Hekler-koh" kalibra 9 mm para, a njihovu vatrenu moć povećava i automatska puška sistema "kalašnjikov" AK-47 kalibra 7,62 mm s montiranim bacačem granata 40 mm, veoma pogodnim za "bombardovanje" otkrivenih i zaklonjenih ciljeva na daljinama od sto i više metara i upada u zabarikadirane objekte. Specijalno obučeni snajperski timovi "Kobri" koriste domaću poluautomatsku snajpersku pušku M-76 kalibra 7,9 mm, dalekometnu pušku "crna strela", sačmaru SPAS-15.


TANJUG


vesti po rubrikama

^panorama

16:45h

U žestokoj obuci do sada 100 mladića nije prošlo obuku za protivterorističku jedinicu Vojske SCG

   


     


FastCounter by LinkExchange