[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 16. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Dvorac Durnštajn na Dunavu, osamdeset kilometara od Beča u kom se dva dana razgovara o Kosovu i Metohiji

Olandska ostrva u Skandinaviji su jedan od mogućih uzora za rešenje kosovske krize

Autonomija po

"receptu" Lige naroda

Arhipelag, naseljen Šveđanima, pripao je Finskoj. Šveđani su, osim lokalne nadležnosti, dobili dvojno državljanstvo i imaju pravo na svoju zastavu, koja je skoro ista kao švedska

BEOGRAD - Rešenja koja se nude za Kosovo i Metohiju, a o kojima se juče i danas, iza zatvorenih vrata, razgovara u dvorcu Durnštajn kraj Beča, baziraju se na iskustvima evropskih zemalja koje su manje-više uspešno rešile međuetničke nesuglasice. Kao jedno od rešenja nudi se ono po uzoru na Olandska ostrva, koja se smatraju najuspešnijim modelom autonomije u Evropi.

Ovaj arhipelag nalazi se u Finskoj, a naseljen je Šveđanima. Ostrva su dobila autonomiju 1920. godine, kada je švedsko stanovništvo, posle Oktobarske revolucije i povlačenja Rusa, zatražilo prisajedinjenje matici. Tada je specijalna komisija Lige naroda utvrdila model autonomije, a u izradi su uzeti u obzir politički, etnički, demografski i geostrateški činioci.

Ostrva su ostala u sastavu Finske, a Šveđani su dobili veoma široku autonomiju koja se, uz određene izmene, očuvala sve do danas. Šveđani su, osim lokalne nadležnosti, dobili dvojno državljanstvo i imaju pravo na svoju zastavu, koja je skoro ista kao švedska.

Uzor za Plan Z-4

Model autonomije Alandskih ostrva je, zbog svoje uspešnosti, iskorišćen i za izradu Plana Z-4, 1995. godine. Predstavnici Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije predložili su ovaj plan kao rešenje za Srpsku Krajinu u Hrvatskoj, ali su ga vlasti u Kninu odbile.

Osim o ovom medelu, u Durnštajnu se razgovara i o planu decentralizacije Kosova i Metohije koji predlaže Vlada Srbije, rešenju Južnog Tirola, belgijskom modelu dvonacionalne države i tamošnjim jezičkim zonama i Ohridskom modelu, za koji se zalažu lideri kosovskih Albanaca.

"Tirolskim modelom" rešen je specijalni status italijanskog regiona Trentino Alto Adiđe, u kome Italijani čine 62, a Nemci 31 odsto stanovništva. Nemačka manjina uživa jezičku i prosvetnu autonomiju, imaju svoje škole, a od 1997. godine i svoj univerzitet u Bolcanu.

Ohridski model, za koji se zalažu kosovski Albanci, zasnovan je na uvođenju Albanaca u Ustav Makedonije, kao dela naroda koji živi u Makedoniji, a ne nacionalne manjine. U parlament je, kao drugi službeni jezik, uveden albanski, a uskoro će biti usvojeni i zakoni kojima će Albanci dobiti pravo na dvojezičnost u svim sredinama u kojima ih ima više od 20 posto.

Prema ovom modelu, svi zakoni bitni za etničke zajednice, u parlamentu se donose samo u slučaju da imaju podršku više od polovine njenih poslanika.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Olandska ostrva u Skandinaviji jedan od mogućih uzora za rešenje kosovske krize

17:15h

Suroi: Posle izbora u oktobru novo Kosovo

17:25h

Vladimir Vukčević: Sporo do optužnica zbog svedoka

17:30h

Izvor "Glasa": Lukić će se predati sam, neće dozvoliti da ga hapse

17:35h

Generalni inspektor MUP-a: Nisam nadležan za hapšenja!

17:45h

Položaj manjina u Vojvodini "gori nego za vreme Miloševićevog režima"

17:55h

Pomoćnik državnog sekretara SAD: Hag, plus povlačenje tužbe protiv NATO

18:10h

Izborna komisija o kampanji: Nešto trulo u računima

23:25h

Nacionalni savet za saradnju sa Hagom bira predsednika

   
 


     


FastCounter by LinkExchange