[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 16. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zna se gde će nići prvi objekat velikog trgoviskog lanca u Srbiji

"Metro" u Krnjači

Još uvek nisu urađeni detaljni proračuni ali se predviđa da će izgradnja ovog objekta koštati od osam do deset miliona evra. Jedan od uslova da u Krnjači nikne ovaj megamarket bio je - postavljanje ne samo kanalizacione mreže već i kompletne infrastrukture

Stanovnici Krnjače i leve obale Dunava verovatno i ne sanjaju da će na močvarnom zemljištu, u blizini Pančevačkog mosta, koje se ovih dana raščišćava, nići veliki tržni centar - "Metro"! Još manje sanjaju da će zbog "Metroa" konačno dobiti i kanalizaciju! Rukovodstvo ove Nemačke firme, kako "Glas" ekskluzivno saznaje, planiralo je da prvu robnu kuću iz ovog lanca u Srbiji otvori već 1. januara 2005. godine. Jedan od uslova da u Krnjači nikne ovaj megamarket bio je - postavljanje ne samo kanalizacione mreže već i kompletne infrastrukture!

- Prvi razgovori sa firmom "Metro" i Ministarstvom finansija obavljeni su još krajem marta. Nemci su najavili da će robna kuća biti otvorena 1. januara, ali su tražili da bude gotov proces fiskalizacije. Takođe, njihov uslov je bio i da se usvoji Zakon o porezu na dodatu vrednost koji stupa na snagu 1. januara. Za sada nema nikakvih operativnih problema za ispunjenje ovih uslova. Tačnu lokaciju ne znam, ali ponuđeno je nekoliko dobrih mesta za gradnju, jer će kompanija "Metro"otvoriti više objekata u Beogradu - rekao je Srđan Srećković, pomoćnik ministra za trgovinu.

Poznato je od ranije da će kompanija "Metro" graditi veleprodajni objekat od 9.500 metara kvadratnih, najverovatnije na nekoj od lokacija sa banatske strane Pančevačkog mosta. Pregovori sa našim firmama koje tamo imaju zemljište još nisu okončani, pa se još uvek nije obelodanila tačna lokacija.

- Zemljište u Krnjači je u "Gemaksovom" vlasništvu. Posle njihovog zahteva, u toku je izrada urbanističkog projekta. Zemljište treba da se isparceliše i da se sklope eventualni ugovori sa Direkcijom za građevinsko zemljiše i izgradnju grada, "Metroom "i "Gemaksom" - kaže Vuk Đurović, gradski sekretar za urbanizam.

Đorđo Antelj, direktor firme "Gemaks", najavio je da će gradnja robne kuće na Zrenjaninskom putu u blizini Pančevačkog mosta početi brzo.

- To će biti veliki mega market za sve potrebe. Još uvek nisu urađeni detaljni proračuni ali se predviđa da će izgradnja ovog objekta koštati od osam do deset miliona evra. Nemci su obećali i veliku sumu novca za izgradnju kanalizacije u Krnjači, a Direkcija za građevinsko zemljište već radi projekat infrastrukture, a akcenat je stavljen na kanalizaciju. Firma "Metro" planira da u narednih pet godina otvori osam do deset ovakvih objekata u Nišu, Novom Sadu, Čačku, a u Beogradu na Banovom brdu, u Zemunu i Novom Beogradu - kaže Antelj.

Da će na ovoj lokaciji biti sagrađen veliki trgovinski objekat potvrdio je i Siniša Nikolić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada:
- Izgradnja tog objekta u prvoj fazi neće ići preko Direkcije za građevinsko zemljište. Sada se pripremaju urbanistički uslovi za gradnju, i kada se to završi, "Metro" će nam se obrati sa urbanističkim projektom. Tek tada znaćemo tačno koliki će se objekat izgraditi i koliko će se zemljišta zauzeti - kaže Nikolić.

Brojke

- U robnim kućama "Metro" kupuje oko 20 miliona ljudi.
- U svojoj ponudi imaju više od 50.000 proizvoda.
- Broj zaposlenih je oko 77.300 radnika.
- Metro ima oko 500 objekata u 26 zemlje.
- U toku 2003. godine obrt novca u ovoj kompaniji bio je 25,1 milijardi evra
- Nudi povrće, sveže meso, delikates proizvode, sireve, 70 vrsta riba, odsek vina, pekarske proizvode...

Šta je "Metro"

"Metro grupa" jedna je od najvećih evropskih prodajnih grupa i ima oko 500 objekata u 26 zemalja širom sveta. Prvi objekat otvoren je 1964. godine u Mihlemu u Nemačkoj. Kompanija, koja ove godine slavi 40 godina postojanja, 1968. godine počela je da se širi prema zapadu, a nešto kasnije i na Istočnu Evropu i Aziju. Otvaranjem svakog objekta otvaraju se i nova radna mesta na kojima se zapošljava domaće stanovništvo. U našem okruženju skoro sve zemlje imaju robne kuće iz "Metroovog" lanca. U Turskoj je otvoreno devet objekata, a u Rumuniji čak 18. Prvi objekat u Englsekoj izgrađen je 1971. godine u Mančesteru, a danas ga imaju i Austrija, Kina, Bugarska, Češka, Grčka, Japan, Indija i Francuska.


V. V. - M. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:37h

Zna se gde će nići prvi objekat Metroa u Srbiji

21:45h

Kampanja "Kupujmo domaće, obnovimo Srbiju"

21:53h

U vozilima javnog prevoza uskoro moderniji sistem naplate karata

22:01h

Gradske vesti: Registrovana 21 epidemija u gradu

22:10h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije

   


     


FastCounter by LinkExchange