[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog štrajka radnika, zatvoren hotel na Petrovaradinskoj tvrđavi

Traže odlaganje iseljenja

Preduzeće "Tvrđava Varadin" se gasi posle četrdeset četiri godine rada

NOVI SAD - Radnici Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća "Tvrđava Varadin", koje gazduje hotelom na Petrovaradinskoj tvrđavi, stupili su u generalni štrajk, tako da su poznati hotel i prateći objekti na Tvrđavi do daljeg zatvoreni. Oko 60 radnika ovog preduzeća štrajkom pokušava da odloži iseljenje hotela, koje je, prema odluci Opštinskog suda, zakazano za 28. jul.

Zaboravljene plate

- Naše preduzeće je prolazilo kroz teške trenutke. Od decembra 2002. do marta 2004. godine nismo primali plate. Od januara je firmu preuzelo novo rukovodstvo i stvari su krenule nabolje, tako da sada dobijamo platu, ali pitanje ranijih zarada nije rešeno. Ukoliko nas isele i tako zatvore firmu, onda ne znamo ni šta će biti sa našim potraživanjima. Zato od onih koji žele da nas isele tražimo da nam nadoknadi te zarade - navodi Marijana Fojkar.

- Naše preduzeće još od 1960. godine na Tvrđavi koristi 7.000 kvadratnih metara prostora i nemamo ni teoretske šanse da iseljenje obavimo u tako kratkom roku. Mnogo veći problem od toga predstavlja činjenica da bi iseljenjem iz ovih prostorija naše preduzeće faktički prestalo da postoji, što bi nas sve skupa "oteralo" na biro za nezaposlene. Ovim štrajkom pokušavamo da upozorimo i javnost i nadležne državne organe na naše probleme, pošto su propali svi pokušaji da postignemo nekakav dogovor sa Gradom, koji je formalno vlasnik ovih prostorija i koji sada sudskim putem traži naše iseljenje. Pravo na rad je jedno od osnovnih ljudskih prava i niko ne može da nam ga uskrati - kaže predsednik Štrajkačkog odbora Marijana Fojkar.

U "Tvrđavi" smatraju da je i sudski postupak sa Gradom vođen na neregularan način, zbog čega, kako ističu, ne mogu ni da prihvate donetu odluku i traže reviziju postupka. Predsednica Štrajkačkog odbora navodi da je ovo preduzeće, na osnovu ugovora sa Gradom iz 1985. godine, postalo trajni korisnik prostora na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz klauzulu da će ugovor prestati da važi ukoliko se preduzeće ugasi ili promeni delatnost. Pošto ni jedan od ta dva uslova, zaključuju u ovom preduzeću, nije ispunjen, nema ni osnova za njihovo iseljenje.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:23h

Zbog štrajka radnika, zatvoren hotel na Petrovaradinskoj tvrđavi

16:29h

Obnavlja se aerodrom u Vršcu

16:36h

Besparica ugrožava rad Udruženja vodoprivrednih preduzeća Vojvodine

16:42h

Novi Sad: Uskoro nova zdrastvena ustanova

16:48h

Subotica: Diplomci za Amerikance

   


     


FastCounter by LinkExchange