[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Petokraka na ulazu...

Jedina smo zemlja u Evropi koja nema svoju himnu, grb i zastavu

Državne simbole

čekaćemo do jeseni

Tako najavljuje predsednik parlamenta, a Nacrt zakona od 2001. nalazi se u arhivi. Pošto "Bože pravde" nikada zvanično nije ukinuta, onda se može reći da je još srpska himna, kaže Dragomir Acović

Nedavna ceremonija inauguracije predsednika Srbije ponovo je pokrenula pitanje simbola države Srbije. Istoričari se slažu - pitanje državne himne, zastave i grba nije jednostavno i njegovo rešavanje je uvek u rukama političara. I pošto je tako, onda, kao ni za sve ostale probleme u Srbiji, ne postoji mogućnost brzog dogovora. Prema jučerašnjoj nonšalantnoj izjavi predsednika parlamenta Predraga Markovića "to je pitanje o kojem moraju da se slože sve partije u Skupštini i to će biti rešeno brzo, na jesen".

Glasao jedino Batić

Još 2001. godine formalno su stvari mogle da budu rešene. Ministar pravde u DOS-ovoj Vladi Vladan Batić oformio je radnu grupu stručnjaka koji su za manje od mesec dana napisali Nacrt zakona o državnim znamenjima, održana je i prezentacija, ali predlog zakona je na sednici Vlade Zorana Đinđića - odbijen. Predlog je jedva došao na glasanje i pored insistiranja samog Đinđića. Za njega je tada glasao samo Vladan Batić, trojica ministara su bila protiv, a ostali su bili uzdržani.

- Na primer, tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Veselinov je zdušno branio svoje stavove, arhaično i anahrono, nešto kao da će usvajanje tog zakona unapred označiti državno uređenje. Ni Rusija nije monarhija pa je vratila grb Romanovih, ni Crna Gora nije monarhija pa su vratili grb Petrovića. Hteli su da povuku predlog zakona, ja sam rekao: Ne, ne, hoću da glasate. Đinđić je onda rekao: Hajde da glasamo, onda su rekli šta ima jedan ministar da predlaže zastavu i himnu, pa još neke glupe primedbe, kao da to razmotri neki odbor i šta ti ja znam - rekao je Vladan Batić za "Glas".

Nasilje nad istorijom

Foto

... i na govornici parlamenta

On kaže da zakon sada stoji u arhivi i to sa svim pojedinostima, varijantama i detaljima, pisan po svim standardima muzikologije, heraldike.

Predlog koji je dala radna grupa za znamenja, a čiji su članovi bili Radoš Ljušić, Zoran Hristić, Dragomir Acović, Svetislav Božić, Andrija Veselinović, Aleksandar Palavestra i Dušan Protić, bio je da himna bude "Bože pravde", grb Kneževine Srbije, a zastava crveno-plava-bela trobojka.

Prema rečima Dragomira Acovića, svako drugo rešenje je nasilje nad istorijom i činjenicama.
- U Ustavu postoji odredba da Srbija ima himnu, ali nije rečeno koju. Pošto himna "Bože pravde" nikada zvanično nije ukinuta, onda se implicite može reći da je to još srpska himna. Na kraju krajeva, možda je to pravna dosetka. Kada je u pitanju zastava, predložena je zastava iz vremena kneza Miloša, a nad kojom je petokraka bila izvršeno nasilje. Petokraka je već ranije skinuta nekakvom odlukom. Grb Srbije koji smo predložili je onaj iz 1882. godine na kome su simbolično spojeni simboli srpske državnosti - dvoglavi orao i srpske nacije - krst i ocila.

Na pitanje zašto političke stranke izbegavaju da usvoje već gotovo rešenje o simbolima države, Acović odgovara da bi neke parlamentarne stranke pre prihvatile fudbalsku loptu ili peglu kao simbol, samo ne tradicionalne srpske simbole državnosti.

A kako se problem rešio praktično objasnio nam je reditelj Darijan Mihajlović iz tima koji je osmislio ceremoniju inauguracije.

Ustav kaže da imamo himnu

- U Ustavu piše da Srbija ima himnu, ali ne piše koju. I eto, pošto je "Bože pravde" jedina pesma koja se u narodu tretira kao himna, odlučili smo da se ona izvede. Razmišljali smo i na koju bi pesmu ustala cela sala i nismo pogrešili, to se i desilo. Zastavu i binu dizajnirali smo moderno, i zajedno sa pesmama koje su se čule, preneta je poruka da se tradicija poštuje, ali da se ide napred.

T. Čanak
Foto: Z. Sinko


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

Lekari su, po stručno podvezanom pupku, utvrdili da je napuštena beba rođena u porodilištu

16:55h

Jedina smo zemlja u Evropi koja nema svoju himnu, grb i zastavu

   


     


FastCounter by LinkExchange