[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto: M. Rupena

Beba je zdrava i još se nalazi na Odeljenju pedijatrije Zemunske bolnice

Lekari su, po stručno podvezanom pupku, utvrdili da je napuštena beba rođena u porodilištu

Policija traži majku

SUP utvrđuje i da li otac živi baš u zgradi u kojoj je dečak ostavljen. U redakciju "Glasa" juče stiglo stotinu poziva i apela: bračni par iz Australije želi da ga usvoji, većina je za to da se zove Boris. Tadić podržao akciju "Glasa", danas će više govoriti o tome

Beogradska policija traga za majkom bebe koja je u nedelju ostavljena na međuspratu zgrade u Nemanjinoj 23 u Zemunu. Kako "Glas" saznaje, policija utvrđuje gde se majka porodila, jer su lekari potvrdili da je dete nesumnjivo rođeno u jednom od beogradskih porodilišta, pošto mu je pupak stručno podvezan.

Osim identiteta majke, policija utvrđuje da li je dečak slučajno ostavljen baš u zgradi u Nemanjinoj 23 ili je neko od stanara upravo njegov otac. Ovu pretpostavku je prvi izneo pedijatar Dečje bolnice u Zemunu dr Radul Raša Vukičević, koji je posumnjao da je majka, zbog "ljubavnog nesporazuma" sa ocem, ostavila dete nadomak njegovog praga.

Veliki odjek

Beba je i dalje na Odeljenju pedijatrije u Zemunskoj bolnici. Okružena je pažnjom sestara i prava je mala atrakciju. Osoblje se utrkuje u čijim će rukama više biti, ko će ga nahraniti...
- Mali Rašo je u dobrom zdravstvenom stanju. Veliki je "proždrljivac" i jede na svakih deset minuta. Napredna je beba i svaki dan produžavanja njegovog boravka ovde je rizik! Imamo mnogo bolesnih beba, pa preti opasnost. Čekamo da se srede administrativne stvari i da brigu o bebi preuzme Centar za socijalni rad u Zemunu - kaže Bašo Cerović, načelnik pedijatrije u Zemunskoj bolnici.

On žali što majka još nije došla po svoje dete.
- Iskreno se nadam da će nagoni dovesti majku do Zemunske bolnice, da će se iskreno pokajati i poželeti ponovo da miluje svoje čedo - kaže dr Cerović.

Na pedijatriji su nam rekli da su kontaktirali Centar za socijalni rad u Zemunu i da se čeka njihov odgovor.
- Nas niko nije kontaktirao! Sve što znamo saznali smo na televiziji - bilo je sve što je za "Glas" želela da kaže Ljiljana Radojčić, zamenik rukovodioca Centra.

Priča o ostavljenoj bebi naišla je na veliki odjek kod čitalaca. Akciji "Dajmo ime bebi" odazvali su se mnogi. U toku dana stizali su pozivi, telegrami, mejlovi... Bilo je oko stotinu predloga. Neki su želeli samo da se jave i kažu neku reč utehe, drugi su apelovali na majku da se vrati po svoje dete, a neki su samo predlagali simpatična i simbolična imena. Bilo je tu ozbiljnih, originalnih, ali i šaljivih predloga.

Inicijativu "Glasa" da se beba zove Boris podržali su mnogi.
- Neka se zove Boris i neka bude pametan, srećan i uspešan kao Boris Tadić - poželela je dečaku Ljiljana Jovanić-Ostojić iz Beograda.

Bilo je i drugačijih ideja. Jedan Andrija iz Majdanpeka predložio je ime Svetozar, porodica Marković iz Beograda je mislila da bi bebi najbolje pristajalo ime Srećko. Ne treba, kažu, da se posebno obrazlaže. Među mejlovima najzanimljiviji je bio onaj koji je poslao bračni par Dulović iz Melburna. Mladi bračni par poželeo je da usvoji dečaka.

Vesna i Vlada tražili su od naše redakcije bliže informacije o samoj proceduri usvajanja.
- S obzirom na celu situaciju, želeli bismo da usrećimo tog dečaka, kao i on nas. Mi želimo sina, a naše dete brata - pišu Dulovići iz daleke Australije.

Kumstvo se ne odbija

Mnogi čitaoci mislili su da bi bilo dobro da Boris Tadić kumuje dečaku. A jedan od bliskih Tadićevih saradnika je rekao da se kumstvo ne odbija. U kabinetu tvrde da je predsednik upoznat sa akcijom "Glasa" i da će više o tome govoriti na današnjoj konferenciji za novinare.

AKCIJA "GLASA"

Pomozimo detetu

Redakcija "Glasa javnosti" poziva sve čitaoce da se uključe u akciju "Pomozimo detetu". Apelujemo na sve ljude dobre volje da, u skladu sa mogućnostima, nastave da donose pomoć u Galeriju "Glas", u Vlajkovićevoj ulici broj 8, od 8 do 20 sati. Bebi su potrebne švedske i tetra pelene, "pampers" pelene, benkice, zeke, cucle, flašice, igračke, bebi-puder, bebi-šampon, mleko u prahu i sve ostalo što je potrebno za normalan rast i razvoj odojčeta.
Danijela Vujsić (na slici) donela je juče punu kesu pelena i garderobe.


I. Mastilović


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

Lekari su, po stručno podvezanom pupku, utvrdili da je napuštena beba rođena u porodilištu

16:55h

Jedina smo zemlja u Evropi koja nema svoju himnu, grb i zastavu

   


     


FastCounter by LinkExchange