[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Apel generalnog sekretara UN

SAD neka predvode

borbu protiv side

LONDON-BANGKOK (Tanjug) - Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je juče da SAD treba da predvode borbu protiv side sa istom posvećenošću kao što to rade u ratu protiv terorizma.
- Često slušamo o postojanju oružja za masovno uništavanje, o terorizmu. To oružje nas zabrinjava jer ono može da ubije na hiljade ljudi. S druge strane imamo epidemiju side koja odnosi živote miliona. I kakav je odgovor na to?, zapitao je Anan, pozivajući SAD da preuzmu glavnu ulogu u borbi protiv ove bolesti, a naročito u prikupljanju novca.

On je ukazao na to da svet izdvaja značajna sredstva za borbu protiv terorizma i zaustavljanje širenja oružja za masovno uništavanje radi zaštite ljudi, ali je istovremeno postavio pitanje gde je ta solidarnost kada se radi o borbi protiv side, prenela je agencija Rojters.
- Znamo za sidu, čitamo o tome, vidimo da je ona svuda oko nas, ali gde je međunarodna solidarnost, upitao je Anan.

Agencija AP je prenela da je Francuska optužila SAD da vrše pritisak na zemlje u razvoju da odustanu od prava da proizvode jeftine lekove širokog spektra delovanja za lečenje side da bi za uzvrat mogle da sklapaju ugovore o slobodnoj trgovini. Zvaničnici SAD odbacili su optužbe.


vesti po rubrikama

^svet

17:17h

Apel generalnog sekretara UN: SAD neka predvode borbu protiv side

17:33h

Džordž Buš: Rat protiv Iraka je bio opravdan

        


FastCounter by LinkExchange