[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I druga garnitura demokratske vlasti u Srbiji "zaboravlja" da podigne optužnice za masovne grobnice (2)

Sud i tužilaštvo se prave nevešti

Radovan Draškić: Policija uradila šta je bilo do nje, na potezu istražne sudije i tužilaštvo. Andreja Mladenović: Slučaj je vrlo osetljiv

BEOGRAD - Dušan Mihajlović, sada bivši ministar policije, u vreme prve godine svog mandata, prvi je bio obavešten o sudbini misteriozne hladnjače sa leševima, koja je izvađena iz Dunava i završila u Batajnici 1999. godine.
Pokojni Dragan Vitomirović, novinar iz Zaječara, inače u to vreme član Nove demokratije, razgovarao je o tome sa Mihajlovićem, ali mu je ovaj, kako kaže Vitomirovićev sin Miljan, savetovao da se "time ne bavi".

- Kada je odlučio da tekst o svojoj "istrazi" ponudi "Nedeljnom telegrafu", u Zaječar su stigla dva-tri džipa s jednim visokim funkcionerom MUP-a i nekoliko žestokih momaka. Našli su ga, porazgovarali s njim i predložili da digne ruke od svega - priča Miljan napominjući da "Nedeljni telegraf" nikada o tome ni slovo nije objavio. Na pitanje "Glasa" da li je njegov otac razgovor sa "iznenadnim posetiocima" shvatio kao pretnju, ništa nije rekao.

Vitomirović je pisao i o grobnicama u Petrovom selu, a dočekao je i da slučaj zvanično preuzme policija, ali ne i da vidi ko će za to da odgovara. Na to će se, izgleda, još čekati.

Štitila ih vlast

Ocene da je policija tada dinamično otvorila ove slučajeve da bi što više "napakovala" Miloševiću, koji je tada izručen Hagu, prepričavaju se i sad. Pojedini političari priznaju da ima logike da su neki generali vojske i policije, zbog petooktobarskih zasluga, zadržani na visokim položajima, pa prvo iskorišćeni u "otkucavanju" Miloševićevih tajnih akcija, a na kraju izigrani.

Posebno se pominje slučaj generala Sretena Lukića, koji je hašku optužnicu za zločine na Kosovu, dočekao na mestu načelnika Javne bezbednosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra policije. U vreme ratnih sukoba, dok je on bio šef štaba policije na Kosovu, funkciju pomoćnika ministra policije i načelnika javne bezbednosti obavljao je general Vlastimir Đorđević. Đorđević se pominje kao jedan od učesnika u slučaju masovnih gorbnica.

Teško je poverovati da je Lukić o grobnicama saznao iz medija, kako je to ranije izjavljivao. Niko još nije javno rekao da se sa slučajem grobnica odugovlačilo zbog eventualne umešanosti Lukića, desne ruke ministra policije, ali, takođe, još nije ni dokazano da li je on u to umešan. Činjenica je da je ministar policije prvi rekao da neće učestvovati u hapšenju generala, pogotovo ne Lukića i Đorđevića.

Nesrećni zbog Lukića

Radovan Draškić, predsednik Izvršnog odbora Liberala Srbije, stranke bivšeg ministra policije, u izjavi za "Glas" kaže da je policija otvorila tu priču, uradila šta je bilo do nje, a da su dalji koraci na istražnim sudijama i tužilaštvu.

Lukić spreman da se dobrovoljno preda

- Ako nema drugog izlaza, mislim da će general Lukić dobrovljno da ode u Hag, jer je reč o časnom i hrabrom čoveku. Veoma je zabrinut i pretpostavljam da priprema odbranu - kaže izvor "Glasa" blizak policiji.

- Oni moraju da završe taj posao, bez obzira ko se nalazio na toj listi. Svako mora da odgovara. I mi se pitamo šta je sa tim. Sve te stvari treba da isteramo na čistac. Ne smemo zatvarati oči pred činjenicom da postoje masovne grobnice. Ako se zalažemo za neke principe, onda nema izuzetaka. Bićemo nesrećni ako u svemu tome svog udela bude imao i Sreten Lukić. Ako ima elemenata da je Lukić upleten u slučaj masovnih grobnica i ako su naši organi dobili neke dokaze iz Haga, onda je naš sud već morao da reaguje - kaže Draškić.

- Ne možemo tražiti, iako bi to bilo najbolje da sačuvamo generale u zemlji, i da im se ovde sudi, ako mi ovde već imamo nekoliko započetih stvari, koje smo mogli da uradimo, kao što su grobnice, a to zataškavamo, sklanjamo u stranu - komentariše Draškić.

Glave u pesku

Na zatišje o masovnim grobnicama, bivši ministar pravde Vladan Batić kaže da bi trebalo da imamo aktivnu ulogu u tome, a ne da budemo uvek zatečeni.
- Ako neko ne želi da izruči generale Hagu, trebalo bi onda da pokrenemo proces protiv njih ovde. Da ne zabijamo stalno glavu u pesak i bavimo se nekim savetima ministara - kaže Batić.

Desničarske stranke smatraju da su masovne grobnice bile "nameštaljka". Milorad Vučelić, potpredsednik SPS-a, kaže da su "sve te priče o grobnicama bile u funkciji vlasti da opravdaju bestidni čin Miloševićevog izručenja".
- Manipuliše se velikim lažima da bi satanizovali srpski narod - kaže Vučelić, a na pitanje šta je istina o masovnim grobnicama, odgovora da on nije istražni sudija.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, pita se zašto sada niko o tome ne govori i ocenjuje:
- To je očigledno bila histerična kampanja protiv Miloševića. Pitam se dokle su došli u tvoj svojoj istrazi i šta će biti s tim.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović, ne želeći da komentariše zašto je slučaj masovnih grobnica toliko dugo otvoren, kaže da bi nadležni organi trebalo ozbiljno i odgovorno, u skladu sa zakonom, da mu pristupe "jer je vrlo osetljiv".

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

I druga garnitura demokratske vlasti u Srbiji "zaboravlja" da podigne optužnice za masovne grobnice (2)

17:40h

Svaki čas po neka stranka vladajuće koalicije zapreti premijeru da će izaći iz Vlade

17:45h

U bečkom dvorcu Durnštajn počinje dvodnevni skup o decentralizaciji vlasti na Kosovu

17:50h

Nebojša Čović: Pokušaj uslovne nezavisnosti Kosova

18:00h

Projekat "Tribunal, put ka suočavanju s prošlošću"

18:10h

Milo Đukanović: 13. jul 2006. u nezavisnoj CG

 
 


     


FastCounter by LinkExchange