[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Australijski ambasador Džon Oliver posetio školu engleskog jezika "Koala skul"

Ni koale nisu daleko

Gost iz Australije zatražio i dobio prevod pesme "Plava grobnica"

Već deset godina u Nišu postoji neobična škola engleskog jezika "Koala skul", vlasnika profesora Slavice Popović, koja je svojevremeno, kao stipendista, dve godine boravila u Australiji, postojbini koala, po kojima je i dobila ime.

Na kraju svake školske godine "Koala skul" organizuje svečanu akademiju, a za ovogodišnju jubilarnu desetogodišnju, u goste je pozvan australijski ambasador u Beograd Džon Oliver. Bilo je mnogo prijatnih iznenađenja za ambasadora. Školska akademija počela je australijskom himnom koju je izveo kvartet niškog Simfonijskog orkestra, a zatim našom pesmom "Tamo daleko", u izvođenju Lazara Stojiljkovića, učenika četvrtog razreda. Oduševljen recitovanjem Biljane Petrović, ambasador je zatražio prevod "Plave grobnice", koji je ubrzo i dobio.

Nesebična humanost

Jubilarna svečana akademija "Koala skul" bila je posvećena i australijskim lekarima dobrovoljcima u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, o čemu je inače Slavica Popović strpljivo sakupila zanimljivu istorijsku građu koja će se, verovatno, naći i u koricama knjige. Reč je o Australijankama Agnes Benet, Džojs Loh i Steli Majls Frenklin, koje su za humanitarni rad u sanitetu Srpske vojske u Prvom svetskom ratu odlikovane Ordenom Svetog Save i najvišim priznanjima Crvenog Krsta.

"Tičerka" Slavica podelila je tradicionalna priznanja najboljim polaznicima. Titulu akademik ekselans dobile su Dina Dašić i Nina Škaro. Milici Škaro i Milici Cvetković pripale su najveće plišane koale, a plišane kengure dobili su na dar Vuk Pavlović i Nikola Živković. Najbolji su dobili i "Antologiju australijske književnosti", dr Ratomira Ristića.

Ambasadoru Džonu Oliveru darivana je slika "Koala (Made in Serbia)", rad niške slikarke Nine Todorov. Među darovima roditelja izdvojila se i flaša dobre domaće šljivovice i domaći kolači mama učenika škole.

- Priznajem da sam o ovoj školi malo znao, ali sam prosto opčinjen utiscima. Osećao sam se kao kod kuće. Drago mi je što sam upoznao gospođu Popović i ove divne darovite mališane koji tako dobro govore engleski da za neke od njih već nije problem da na tom jeziku čitaju i književna dela - rekao je reporteru "Glasa" ambasador Oliver, napominjući da je stekao nove prijatelje s kojima će ubuduće češće kontaktirati.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

16:17h

Australijski ambasador posetio školu engleskog jezika "Koala skul"

16:23h

Beogradski "Inter most" osporava tender grada

16:29h

Ministar Ilić ispunio obećanje i uposlio MIN

16:35h

Cenu pšenice određuje tržište

16:41h

Truba otkriva dušu

        


FastCounter by LinkExchange