[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbiji neophodna nova elektrana da bi obezbedila dovoljno energije

Uvozićemo struju

do 2010. godine

Krediti banaka su nam nedostupni zbog celokupne političko-ekonomske situacije u zemlji - tvrdi Ljubo Maćić

BEOGRAD - Ukoliko "Elektroprivreda Srbija" ne izgradi novi kapacitet za proizvodnju struje, krajem 2010. godine ćemo biti mnogo veći uvoznici nego što smo bili u prethodnim godinama. Prema procenama EPS-a očekuje se povećanje potrošnje struje u narednim godinama od oko 3.600.000 megavat-sati.

- Prognoza potrošnje struje može da se uradi na osnovu strategija razvoja u svim oblastima društva. Pošto nema puno ovakvih procena mi smo bili prinuđeni da uradimo svoju procenu potrošnje. Prema našim analizama do 2010., imaćemo manjak struje. U takvoj situaciji bolje je da izgradimo neki kapacitet za proizvodnju nego da struju uvozimo. U toku je izrada dve studije o opravdanosti izgradnje nove termoelektrane u Obrenovcu i nastavka gradnje termoelektrane u Kolubari - kaže Ljubo Maćić, direktor Direkcije za razvoj i investicije EPS-a.

Studija za novu obrenovačku termoelktranu biće završena ovog meseca, a za Kolubaru nešto kasnije, a onda će biti održana rasprava o njima uz učešće svih relevantnih faktora u našoj zemlji, ali će biti konsultovani i stručnjaci u inostranstvu.
- To je lakši deo, a onda nam predstoji obezbeđenje novca za gradnju nove termoelektrane. Problem investicija u EPS-u prisutan je već više od deset godina - ističe Maćić.

Nepovoljno

Postoji mogućnost, objašnjava Maćić, da neko van EPS-a izgradi novi kapacitet za proizvodnju struje. "Ovakav opcija bi kratkoročno bila dobra, ali ne i dugoročno. Cena struje ne bi bila veća dok se izgradi termoelektrana, ali bi kasnije bila mnogo veća kada bude završena. Investitor bi tražio dugoročni ugovor o isporuci struje što bi bilo nepovoljno za nas", objašnjava on.

- U prošloj godini smo investirali u naše kapacitete oko 60 miliona evra, a trebalo je uložiti dva tri puta više. Zbog toga smo prinuđeni da stalno odlažemo ulaganje u kapacitete. Samo da bismo održali proizvodnju struje na ovom nivou koji imamo danas potrebno nam je ulaganje od 200 miliona evra. Ova sredstva trebalo bi da uložimo narednih godina u proizvodnju struje i uglja - objašnjava Maćić.

Prema njegovim rečima, novac za gradnju novog kapaciteta može se nabaviti iz dva izvora, cene struje i kredita neke banke.
- Zbog cene struje mi imamo stalne probleme u investiranju, a krediti banaka su nam nedostupni zbog celokupne političko-ekonomske situacije u zemlji - dodaje on.

- Za završetak gradnje Kolubare potrebno je oko 500 miliona evra. Nova termoelektrana u Obrenovcu koštala bi u zavisnosti od njene snage, a procena se može obaviti na osnovu podatka da izgradnja kapaciteta za proizvodnju jednog kilovata košta 1.000 dolara. Zbog niske cene struje mi nemamo para, a zasad nema zaintersovanih komercijalnih kreditora zbog rizika ulaganja u našu zemlju - ističe Maćić.

EPS će, dodao je on, svoj deo posla odraditi za nekoliko meseci, a onda je potrebno da se stvore uslovi za obezbeđivanje novca. "Nemamo puno vremena jer je za zatvaranje finansijske konstrukcije i gradnju elektrana potrebno minimum pet godina", zaključio je Maćić.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:48h

Srbiji neophodna nova elektrana da bi obezbedila dovoljno energije

16:56h

Opravdane sumnje da je narod opljačkan u slučaju "Mobtel"

17:03h

Ministar Velimir Ilić: Rešenje za "Mobtel" sledeće nedelje

17:11h

Miroljub Labus o investicijama u ovoj godini

17:20h

"Karlsberg" uložio u "Čelarevo" tri miliona evra

   


     


FastCounter by LinkExchange