[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Neko prati raspravu,
a neko se zabavlja

Počela rasprava o amandmanima na Predlog zakona o porezu na dodatu vrednost

Izvoznicima pare

na račun za 15 dana

Vjerica Radeta, SRS: Kaznena politika prestroga, jer predviđa kazne od 100.000 do milion dinara. Goran Jakšić, G17 plus: Punjenje Republičkog budžeta u interesu je građana

BEOGRAD - Poslanici skupštine Srbije završili su juče načelnu i počeli raspravu o amandmanima na Predlog zakona o porezu na dodatu vrednost. U načelnoj raspravi najviše primedbi imali su poslanici SRS-a, koji su podneli 16 amandmana na predloženo zakonsko rešenje.

Vjerica Radeta iz SRS rekla je da će primena PDV uništiti i ovo malo privrede u Srbiji, jer privreda nema slobodnih sredstava za plaćanje prvog kruga poreza, pa će obveznici, kako je ona objasnila, morati da koriste bankarske kredite ili da smanje obim proizvodnje, što je, u oba slučaja, katastrofa za njih. Ona je imala zamerke i na kaznenu politiku ovog zakona, koja je, prema njenim rečima, prestroga, jer predviđa kazne od 100.000 dinara do miliona dinara, što većina obveznika neće moći da plati.

Njen stranački kolega, Momir Marković istakao je da, prema proceni ekonomskih stručnjaka, Srbiji sledi inflacija od pet do 20 odsto posle početka primene PDV i da je ovaj zakon pravljen po meri države, a ne građana, jer će se njime jedino napuniti budžet.

Porez na hranu i lekove
Poslanici SRS-a kao najveću zamerku predloženom zakonu o PDV ističu oporezivanje hrane, udžbenika, nastavnih sredstava, lekova, ogrevnog drveta i ostalog stopom od osam odsto. Prema rečima Milovana Radovanovića iz SRS-a, reč je o robi koja najviše učestvuje u potrošnji siromašnog stanovništva. Kako je on naglasio, u svim zapadnim zemljama, porez na hranu je mnogo manji od predložene stope od osam odsto, koliko će biti kod nas. Ovu svoju tvrdnju Radovanović je potkrepio podatkom da se porez na hranu u Švajcarskoj, recimo, plaća 2,5 odsto, a da je najveći porez na ovu robu u zapadnim zemljama 7 odsto.

Obrazlažući zašto je ovaj predlog zakona dobar, Goran Jakšić iz G17 plus je rekao da se ovom zakonskom regulativom postiže ravnomernija raspodela poreskog opterećenja, što će, kako on kaže, direktno uticati na smanjenje sive ekonomije.
- Imaćemo i efikasnije punjenje Republičkog budžeta, što je najviše u interesu građana i nastavak podsticajne politike vlade prema ekonomiji. Svi izvozni poslovi su oslobođeni PDV, kao i poslovi uvoza dobara u slobodne zone što će direktno uticati na ulaganje investitora u ove zone. Povraćaj poreza za velike izvoznike je sveden na 15 dana, a za ostale na 45 dana - rekao je Jakšić.

Nemanja Šarović iz SRS-a složio se sa konstatacijama poslanika vladajućih stranaka da je PDV izdašniji, efikasniji i bolji za izvoznike, ali je, kao jedan od glavnih problema, istakao kratak rok koji Srbija ima da se pripremi za primenu ovog zakona.
- Ukoliko zakon stupi na snagu 1.1.2005. godine, predstojećih šest meseci neće biti dovoljno da se poreski obveznici i administracija pripreme za njegovo sprovođenje. Takođe će poreski obveznici imati problema sa veoma komplikovanim vođenjem knjigovodstva - naglasio je Šarović.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h

Počela rasprava o amandmanima na Predlog zakona o porezu na dodatu vrednost

16:20h

Komisija za ispitivanje zloupotreba u EDB upozorila predsednika i premijera Srbije

16:27h

Postignut dogovor ŽTP "Beograd" i ministarstva

16:35h

Malinari najavili protest pred zgradom Vlade Srbije

16:43h

ASNS uputila otvoreno pismo ministru za rad

16:51h

Karađorđevići u kampu "Naše Srbije" na Tari

16:59h

Zahteva za obnovu stanova u Hrvatskoj

17:08h

Međunarodne kartice za studente

   


     


FastCounter by LinkExchange