[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Radnici prepuštaju drugima da vodi računa o njihovoj bezbednosti.
A ne bi trebalo

Radnici i sindikati traže da se ozbiljnije shvati problem zaštite na građevini

Crno leto za građevince

Negoslav Jovanović: Svedoci smo da se nijedan veći objekat u Srbiji ne može izgraditi a da niko ne pogine. To je žalosno
Neko mora da shvati da 20.000 teških povreda znači 20.000 invalida rada godišnje. Za deset godina imaćemo više invalida rada nego sposobnih za rad. Bratislav Cenić, predsednik "Nezavisnosti": Kod nas niko nije kažnjen zato što je neko poginuo na građevini. Poslodavci ne ulažu u zaštitu ljudi

Niko ih ne pita da li mogu da izdrže, da li im je previše toplo, jesu li umorni. Rade i na suncu, vetru, kiši... Ponekad i noću. U pocepanim prljavim odelima, šupljim cipelama. Na građevini rade bolesni, gladni, stari i dvadesetogodišnjaci. Razmišljaju kako danas da zarade za sutra. O svojoj zaštiti na poslu ne razmišljaju.

Valjda bi trebalo da o tome neko drugi misli. Trenutno u Srbiji o tome "misli" Zakon o zaštiti na radu, Unija poslodavaca Republike Srbije, Republička inspekcija rada i inspektori koji "svakodnevno obilaze teren". Da li kažnjavaju? Primenjuju li kaznene zakonske odredbe, i da li po Zakonu naplaćuju celih 50 dinara svakom poslodavcu koji ne naredi radnicima da nose šlemove, rukavice, zaštitna odela?

Institucija koje se bave ovom problematikom ima taman onoliko koliko je dovoljno da se odgovornost prebacuje sa jednih na druge. Prvi na treće, drugi na prve, a treći na druge... Svi pomalo vode računa, a niko dovoljno.

O zaštiti radnika na poslu skoro niko ne vodi računa! To, i najvećem laiku može biti jasno, posle serije nesreća na građevinama. Da li je život vredan, možemo li imati nade da će u ovom društvu zaštitu na radu staviti u prvi plan, koliko smo zaštićeni na radu, šta se konkretno radi kako bi se nesreće u preduzećima sprečile - pitaju se ovih dana radnici.

- Svedoci smo da se nijedan veći objekat u Srbiji, a naročito u Beogradu, ne može izgraditi a da niko ne pogine. To je žalosno. Godišnje ima 20.000 povreda prijavljenih nadležnoj inspekciji. Od toga, sto slučajeva je sa smrtnim ishodom. Najviše su ugroženi radnici u oblasti građevinarstva i metaloprerade. Do sada nismo uspeli ništa da promenimo ali smo, uz pomoć medija, uspeli da otvorimo to pitanje - kaže Negoslav Jovanović, potpredsednik Granskog sindikata metalaca.

Svetlija tačka su strane kompanije koje ovaj problem ozbiljnije shvataju. Na nadležne se sa svih strana apeluje da moraju da rade po zakonu. A on "šupalj". Kazne niske, odredbe dvosmislene, "rupe" na sve strane. Zapuštenost i neozbiljnost u ovoj oblasti je prevelika i zabrinjavajuća. Pravila koja se primenjuju u svetu u Srbiji ne važe.

- Kod nas niko nije kažnjen zato što je neko poginuo na građevini. Poslodavci ne ulažu u zaštitu ljudi koji nestaju oko nas. U poslednjih šest meseci desile su se 454 povrede, koje su okarakterisane kao teške kolektivne. One lake više niko ne beleži. To je strašno za ovako malu zemlju. Da se nešto promeni, jedino se bori porodica poginulih i sindikati - kaže Bratislav Cenić, predsednik sindikata "Nezavisnost".

Svest o tome da nešto treba da se promeni - postoji. Kako, kada i odakle početi još se ne zna.
- Unija se zalaže za primenu svih propisa, pravila i zakona. Edukovaćemo poslodavace, sarađivati sa Republičkom inspekcijom i truditi se da se spreče smrti na građevini. Učinićemo sve da se radnici više zaštite jer je ljudski život iznad svega, iznad svake zarade. Generalni stav Unije poslodavaca je da nešto mora da se promeni - kaže Ljiljana Boćić- Bešović, predstavnik Unije poslodavaca za građevinarstvo Republike Srbije.

Kada će se i kako nešto promeniti - nije umela da objasni.
- Neko mora da shvati da 20.000 teških povreda znači 20.000 invalida rada godišnje. Za deset godina imaćemo više invalida rada nego radnika sposobnih za rad. Problem nije toliko u lošem zakonu već u njegovom neprimenjivanju - kaže Jovanović.

Neko bi trebalo da se zamisli.

V. Vuković


vesti po rubrikama

^Beograd

21:34h

Radnici i sindikati traže da se ozbiljnije shvati problem zaštite na građevini

21:42h

Stranci uništavali plastičnu ambalažu sa Velikog ratnog ostrva

21:51h

Presvlačenje ulica tokom celog leta

22:00h

Miran dan za Hitnu pomoć

22:07h

Gradske vesti: Zamena brojeva telefona

22:15h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda

   


     


FastCounter by LinkExchange