[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 14. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Kontrola na ulazu u vojnu bazu "Orao" kod Tuzle

Ešdaunova odluka ima smisla ako sve nacionalne stranke budu kažnjene

BiH poligon mafije

SAD namerava da zadrži vojnu bazu u BiH po završetku misije NATO

LJUBLJANA/BRISEL - Odluka visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da smeni 59 uticajnih političara i pojedinaca u RS odlučan je obračun sa mafijaškom strukturom u BiH, ali neće imati puni efekat ako ostane usmerena samo na SDS, jer nacionalne stranke u BiH funkcionišu po principu spojenih posuda.

Ovo je ocenio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studiji iz Ljubljane u analizi objavljenoj juče povodom odluka kojima je Ešdaun smenio čelnike Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u RS.

IFIMES u analizi ocenjuje da je, zbog dugogodišnje vladavine i potpunog uticaja SDS-a na društvene tokove u RS, taj entitet pretvoren u političku zajednicu koju od vrha do dna kontroliše grupa od nekoliko desetina ljudi u kojoj su, bez sumnje, upravo oni koje je smenio Ešdaun i koji su preko funkcija koje su obavljali u entitetu ili opštinama dugo godina držali u potčinjenosti celokupnu strukturu vlasti i ekonomije, po mafijaškim principima.

Identičnim metodama, dodaje se, Federaciju BiH kontrolišu Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i delimično Stranka za BiH. Oni su uspeli da pod svoju apsolutnu kontrolu stave celu teritoriju BiH pretvarajući je u poligon za demonstraciju klasične mafijaške vladavine nad jednim društvom.

IFIMES ističe da bi Ešdaunova odluka mogla imati pravi smisao samo ako bi na jednak način pogodila i HDZ, SDA, SBiH, jer bi na taj način bilo jasno stavljeno do znanja da su mafijaške nacionalističke strukture, koje generira politika nacionalnih stranaka, označene za glavne krivce vrlo sporog napretka i razvoja novog društva u BiH.

Američki vojni zvaničnici saopštili su juče da SAD namerava da zadrži vojnu bazu u BiH po završetku misije NATO-a u toj zemlji. SAD su zabrinute da bi BiH mogla da postane "sigurna luka" islamskih radikalnih grupa povezanih sa Al Kaidom i kao bazu za operacije u Evropi i drugim regionima. General Džejms Darden, visoki vojni zvaničnik američke komande u Evropi, izjavio je da vojska razmatra "neophodnost održavanja američkog prisustva u bazi 'Orao'", kod Tuzle.

AGENCIJE


vesti po rubrikama

^balkan

16:27h

Ešdaunova odluka ima smisla ako sve nacionalne stranke budu kažnjene

16:41h

Zabrinjavajući međunacionalni odnosi u Hrvatskoj

23:28h

Prijedor: Bagerom na džamiju

   


     


FastCounter by LinkExchange