[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uskoro će biti nastavljena identifikacija stradalih na Kosovu, ekshumiranih pre četiri godine u Srbiji

Za masovne grobnice

još nema optužnica

Od 836 tela Albanaca, porodicama predato 276, koja su pronađena u Petrovom Selu i Batajnici, dok još nije ni počela identifikacija žrtava pronađenih kod jezera Perućac

BEOGRAD - Do kraja jula Komisija Saveta ministara SCG za nestala lica trebalo bi da nastavi identifikaciju leševa pronađenih u masovnoj grobnici u Petrovom selu kod Kladova, a tokom avgusta i da započne sa utvrđivanjem identiteta ekshumiranih u blizini jezera Perućac kod Bajine Bašte. Kako je za "Glas" izjavio Gvozden Gagić, šef Biroa za kidnapovana i nestala lica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, koji deluje u okviru Komisije Saveta ministara, u poslednje dve godine, Unmiku i porodicama predato je 276 identifikovanih tela nastradalih Albanaca od 836 ekshumiranih leševa na tri lokacije u Srbiji, gde su otkrivene masovne grobnice.

Strašno i skupo

- Ekshumacija i obdukcija i u Petrovom selu i u Perućcu i u Batajnici(u krugu Centra za obuku specijalnih jedinica srpske policije, gde su bila zakopani leševi iz hladnjače izvađene iz Dunava, kod Tekije) završena je tokom 2002. godine, a krajem te godine počela je i identifikacija. Stručni tim patologa identifikovao je tada 11 tela iz Petrovog sela, odakle je uzeto 80 uzoraka za utvrđivanje DNK. Prošle godine identifikovano je još 22 iz Petrovog sela i 164 iz Batajnice, gde je inače utvrđeno da ima 707 leševa. Ove godine, u martu i maju, predali smo još 79 tela iz Batajnice. Iz Perućca u Batajnicu preneti su ostaci 45 leševa i tokom leta bi trebalo da počnemo sa njihovom identifikacijom. Trenutno imamo 150 dobijenih rezultata DNK, ali je proces spor, jer posle pet godina, nije lako ni brzo uporediti taj rezultat sa ostacima stradalih - kaže Gagić. On procenjuje da se u septembru može očekivati predaja stotinak tela.

Ratni zločin

Po Gagićevim rečima, rad Komisije finansira se iz budžeta SCG, a troškovi po jednom telu od momenta pronalaska do predaje Unmiku, po njegovoj proceni, iznose od 800 do hiljadu evra.
- S finansijama je bilo problema, kada je zimus bio blokiran njihov račun, ali je odblokiran u aprilu. Zimi se i ne može raditi, a nije poželjno da se radi i po vrućinama, pa je i zbog toga proces usporen. Takođe, kašnjenje sa isplatama odbija nam i komunalne radnike koji pomažu u ovom procesu - objašnjava Gagić. Na pitanje zašto su masovne grobnice "zaboravljene", kaže:
- Izgleda da ima aktuelnijih tema od humanitarnih. Mi smo otvoreni za sva pitanja i radimo svoj posao.

Međutim, od aktiviranja optužnica Haškog tribunala protiv četvorice generala, od kojih se u javnosti Vlastimir Đorđević direktno dovodi u vezu sa masovnim grobnicama u Srbiji, slučaj je ponovo privukao pažnju. Dragan Karleuša, tadašnji zamenik načelnika uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, saopštio je 25. maja 2001. godine da su otkriveni leševi u Batajnici žrtve "asanacije terena na Kosovu i Metohiji" i da je "nalog za ovaj monstruozni čin izdao Milošević u martu 1999. godine, na sastanku sa tadašnjim ministrom policije Vlajkom Stojiljkovićem i načelnicima tajne i javne policije, Radomirom Markovićem i Vlastimirom Đorđevićem". Đorđević se nedavno iz Rusije oglasio pismom "Nedeljnom telegrafu" pobijajući te navode.
U Specijalnom sudu za ratne zločine jesenas je slučaj masovnih grobnica od istražnog sudije Gorana Čavline preuzeo njegov kolega Milan Diplarić, kod koga se od nedavno nalaze i haške optužnice protiv generala. Osim medijske buke, na poteze pravosuđa izgleda da će se još čekati.

Zašto je tako? Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, izjavio je tada da tužilaštvo proverava pismo ovog penzionisanog generala policije. "Uputili smo zahtev "Nedeljnom telegrafu" da se hitno proveri da li je to autentično ili nije, pa ćemo da vidimo". On je izjavio da "nema zastoja u slučaju Batajnice. Slučaj Batajnica je faktički sabirni centar. To su posledice zločina koji su izvršeni na Kosovu. Posle toga, utvrđujemo koje su jedinice MUP-a, odnosno Vojske bile na tom području, utvrđujemo, znači, eventualno odgovorne. Mi ne jurimo šofere, već jurimo one izvršioce ratnih zločina."

Stradao novinar

Sonja Prostran, portparol Suda za ratne zločine, izjavila je juče za "Glas" da je sud preduzeo samo istražne radnje i da od tužioca još nema zahteva za predkrivični postupak, pa ni za podizanje optužnica.
Medijski, prvi je priču načeo Dragan Vitomirović, dugogodišnji dopisnik "Glasa" iz Zaječara, početkom 2001. godine. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći, godinu dana kasnije15. decembra, a njegova smrt privukla je tada pažnju, kao i slučajevi o kojima je pisao. Posle niza tekstova koje je objavila "Timočka krimi revija", sumnjalo se da njegov automobil nije sleteo s puta zbog posledica srčanog udara, što je bilo navedeno u zvaničnom obudkcionom nalazu i izveštaju policijske istrage.

Njegov sin Miljan u razgovoru za "Glas" kaže:
- Ni tada, a ni sada, ne želim da ulazim niti da komentarišem da li je stradao slučajno ili ne. Jeste mu prećeno, ali se on nije obazirao. Slali su mu preteće poruke na mobilni telefon i putem elektronske pošte, ali nikada nismo otkrili ko stoji iza njih. Prozivali su ga da je izdajnik srpskog naroda - kaže Miljan i dodaje "u jedno sam siguran - da je živ, on bi isterao priču do kraja".

V. Nikolić
Nastavlja se…


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Ministrima EU predstavljen austrijski plan za Kosmet

17:25h

Kfor bolje opremljen

17:30h

Za masovne grobnice još nema optužnica

17:40h

Protokol za Tadićevo preuzimanje dužnosti dobro odradio posao

17:45h

Miloš Aligrudić: Ljajić ili Drašković mogu na čelo Saveta

17:50h

Štampa u svetu o izboru Tadića

18:00h

Davinić o značaju stranih savetnika u reformi vojske

23:58h

Grb, zastava i himna Crne Gore

00:04h

Tadić razuman prema Kosovu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange