[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud Srbije odlučio da više odredbi odluke o uvođenju vanrednog stanja nije saglasno s Ustavom

Uhapšeni u "Sablji"

iscediće budžet

Posle policijske akcije građani podneli oko 6.000 prijava. Zadržavanje u pritvoru i protesti zbog kršenja ljudskih prava

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije zaključio je juče da odluka o uvođenju vanrednog stanja u martu 2003. godine, nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, nije bila suprotna Ustavu Srbije, ali da mnoge njene odredbe nisu bile u saglasnosti sa ustavom i zakonima.

U Prvom opštinskom sudu u Beogradu 18. maja doneta je prva presuda kojom se država Srbija obavezuje da bivšem radniku Državne bezbednosti Ratku Romiću isplati milion dinara na ime odštete zbog hapšenja za vreme policijske akcije "Sablja". Romić je u pritvoru proveo 60 dana, a u tužbi je zahtevana odšteta zbog protivpravnog lišenja slobode, protivzakonitog zadržavanja u pritvoru, narušenog ugleda i časti, kao i zbog bitnog narušavanja zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je podneto oko 6.000 prijava, a ako se pomenuta presuda uzme kao neka vrsta odštetne osnove, može se desiti da država zbog akcije "Sablja" isplati oko šest milijardi odštete.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Tomić ocenio je juče da osobe koje su bile oštećene nekim odredbama odluke o proglašenju vanrednog stanja, koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, imaju pravo da zahtevaju nadoknadu štete. Tomić je kazao da odluka Ustavnog suda kojom se neustavnim proglašavaju neke odredbe Naredbe o uvođenju vanrednog stanja "nije samo prazno slovo na papiru" i dodao da se na osnovu te odluke mogu ostvarivati određena prava.

Prema njegovim rečima, osobe koje su bile oštećene neustavnim odredbama Naredbe o proglašenju vanrednog stanja mogu pred redovnim sudovima da traže ostvarivanje svojih prava u skladu sa Zakonom o postupku pred Ustavnim sudom i pravnom dejstvu njegovih odluka. Profesor Pravnog fakulteta se založio za usvajanje novog zakona, koji bi jasnije regulisao način na koji će se primenjivati odluke Ustavnog suda u praksi i ocenio da je sud trebalo ranije da odlučuje o tako važnom pitanju.

Beta - M. D. R.


vesti po rubrikama

^društvo

16:04h

Poslanici skupštine Srbije raspravljali o izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti

16:12h

Predsednik SCG podelio odlikovanja

16:20h

Drugi upisni krug u srednje škole

16:27h

Prosvetari razgovarali s resornim ministrima

16:35h

Uhapšeni u "Sablji" iscediće budžet

16:44h

Žestoka vrućina u Srbiji obara građane, a hitna pomoć ima pune ruke posla

16:52h

U domovima zdravlja najveće gužve pre podne

 


     


FastCounter by LinkExchange