[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Serija nesreća na gradilištima pokazuje da nešto mora da se promeni

Građevine smrti

Osam nesreća na gradilištima sa tragičnim ishodom za godinu dana treba da nas natera da se zamislimo. "Šupalj" zakon, niske novčane kazne, sporo vođenje istrage i kažnjavanje odgovornih jesu potencijalni krivci za ove nesreće

Izjave saučešća, reči podrške, pokoji telegram i obećanja da porodica neće ostati na ulici... to je, otprilike, sve što porodici poginulog građevinskog radnika ostane posle nesreće. A građevinci ovoga leta ginu više nego ikada... Finansijeri, preduzimači, gazde, vlasnici firmi... uvek izjave nesrećnoj porodici duboko saučešće i obećaju nadoknadu troškova sahrane. Obećanje ponekad i ispune.

Da li je to dovoljno i potrebno porodicama poginulih?
Marko Ćurčić je imao samo dvadeset godina kada je poginuo 2. jula ove godine. Sestra Jelena je ostala bez brata, a Stanuša i Živorad bez sina. Marko je pao sa 21. sprata PC "Ušće" dok je postavljao instalacije. Nije bio vezan, ni zaštićen. Završio je srednju veterinarsku školu. Kako se našao sam na 21. spratu zgrade i radio posao za koji nije imao adekvatnu zaštitu, iskustvo i obrazovanje - još se ne zna.

Zvanično saopštenje o završetku istrage još nije obelodanjeno i očekuje se danas. Na dan sahrane u Andijevicu je došla delegacija firme "Montaža-Montenegro", na čelu sa direktorom Pajkovićem, koji je duboko saučešće izrazio i govorom na Markovom grobu.

Rukovodstvo firme "Gemaks", Slobodan Ratković i Đorđo Antelj, smrt njihovog radnika Dušana Matića (54) i lakše povrede Milana Cvjetičanina objasnili su greškom radnika koji nisu dobro demontirali skelu.

- Naše preduzeće će pružiti novčanu pomoć porodicama nastradalih - rekao je, na dan nesreće, Đorđo Antelj, jedan od direktora firme.

Osam nesreća na gradilištima sa tragičnim ishodom za godinu dana je podatak koji bi trebalo da natera svakog od nas da se zamisli. "Šupalj" zakon, niske novčane kazne, nebriga poslodavaca, sporo vođenje istrage i kažnjavanje odgovornih potencijalni su krivci za ove nesreće. Zaposleni u Republičkoj inspekciji rada smatraju da je neophodno da novi Predlog Zakona o radu treba što pre da se usvoji. Kazne će biti daleko rigoroznije, a poslodavci strože kontrolisani. Inspekcija rada obilazi sva gradilišta i proverava bezbedosne uslove rada.

- Na današnjem sastanku svih inspektora rada organizovane su ekipe koje će obići sva gradilišta u gradu. Neko mora biti odgovoran i kažnjen za ovo što se svakog dana dešava. Organizovali smo sve ljude kojima raspolažemo. Sutra ćemo imati zvanično saopštenje o slučaju pogibije radnika na gradilištu PC "Ušća", a saopštićemo više detalja o svim slučajevima nesreća na gradilištima u poslednja dva meseca - rekla je juče Vera Božić, načelnik Republičke inspekcije rada.

V. Vuković


vesti po rubrikama

^Beograd

22:28h

Serija nesreća na gradilištima pokazuje da nešto mora da se promeni

22:36h

Ni posle mesec dana protesta strasti u ED "Beograd" se ne smiruju

22:44h

Ponovo problemi na raskrsnici Svetogorske i Takovske ulice

22:51h

Sajam nautike na Zemunskom keju

23:00h

Postavljen ponton do Lida

 


     


FastCounter by LinkExchange