[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 8. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Jedna od niških pekara, gde se burek brzo rasproda

Najbolji majstori nadmeću se od večeras u spravljanju "najomiljenijeg srpskog doručka" u Parku svetog Save

Draži burek nego "Mek"

Dame zbog dijete ne uzimaju više od osmine, u proseku se kupuje četvrt, ali gurmani umeju da "savladaju" i čitavu tepsiju

U okviru akcije izbora "Najburegdžije Niša" koje organizuje gradski dnevnik "Narodne novine", večeras od 19 sati u Parku Svetog Save na Bulevaru Nemanjića počinje velika niška "Burekdžijada", u slavu "najomiljenijeg srpskog doručka" čija je prva tepsija u Nišu ispečena još daleke 1498. godine.

"Buregdžijada", inače, već od starta pretenduje da preraste u tradicionalnu manifestaciju, a zanimljiva je i inicijativa Udruženja zanatlija i privatnih preduzetnika da se burek zvanično registruje kao "niška robna marka"(brend) koji bi sa takvom oznakom bio nuđen domaćim i stranim gostima i putnicima namernicima.

Po turskom receptu

Prvu tepsiju bureka u Nišu pre pet vekova ispekao je Turčin Mehmet Oglu "po receptu koji je važio za celu Tursku". Kasnije je spravljan i u hanovima, karavan - sarajima i imaretima i ubrzo je postao i omiljeni doručak Srba. Najviše mušterija, sa redom ispred radnje, imali su i imaju oni koji umeju da na najbolji način izaberu brašno, odmere debljinu kore i količinu sira, jaja, mlevenog mesa, spanaća, zelja, jabuka, trešanja, višanja i drugih nadeva.

Večeras će se niške buregdžije pred stručnim žirijem, ali i žirijem brojne degustatorske publike koja je mogla da glasa i preko posebnih kupona objavljivanih u "Narodnim novinama", nadmetati za zvanje "najburegdžije". Najboljima će priznanja zvanično biti uručena sutra na prigodnoj svečanosti u redakciji niškog dnevnika.

Nišlijama je, uz jogurt ili kiselo mleko, burek odavno omiljeni doručak. Odavno je poznat i takozvani "sirotinjski burek", ili "burek bez ništa" u lokalnom žargonu. Dame zbog dijete ne uzimaju više od osmine, u proseku se kupuje četvrt, ali bolji gurmani umeju da "savladaju" i čitavu tepsiju.

U poslednje vreme niški pekari nude i ljuti burek, sa sirom i papričicama. Kafanske noćobdije brižno neguju tradiciju da se posle "dugih noći" zora dočekuje uz vruć burek i jogurt, kao najbolji lek protiv mamurluka. "Mekdonalds" u Nišu već godinama ima mušterije iz redova najmlađih, ali starijima je i dalje draži burek nego "Mek".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:33h

Nadmetanje u spravljanju "najomiljenijeg srpskog doručka" u Parku svetog Save

17:39h

Odlukom IO SO Niš: Rekonstrukcija šest škola

17:46h

Ambiciozni planovi "Telekoma Srbije" do kraja godine

17:52h

Akcija "Medijane": Pola na pola

17:58h

Poreska uprava rigorozna: Fiskalna kasa ili katanac

   



     


FastCounter by LinkExchange