[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bojan Dimitrijević, ministar za trgovinu, turizam i usluge

Žita i za izvoz

Država nema para da seljacima otkupi tržišne viškove pšenice po 10 dinara kilogram, a nema ni potrebe, jer su Republičke robne rezerve obezbedile dovoljnu količinu za intervencije za narednu godinu dana, tako da se ne očekuje ni povećanje cena hleba do kraja godine, izjavio je juče ministar za trgovinu, turizam i usluge Bojan Dimitrijević.

On je podsetio da je ove godine prvi put bio otkup "na zeleno", po 9,5 dinara za prvu i 8,5 dinara za drugu klasu i da je bilo planirano da se otkupi 200.000 tona, ali su seljaci prijavili svega 96.000 tona pšenice.
- Sada očekuju da im tržišni višak od 500.000 tona država otkupi po 10 dinara, što je potpuno nerealno. Rod je ove godine dobar i cene su pale - kazao je ministar.

Dimitrijević je rekao da je vlada spremna da da premiju od jednog dinara po kilogramu, a od mlinsko pekarskih preduzeća se očekuje da pšenicu otkupljuju po sedam dinara, o čemu će sutra razgovarati s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije Vojvodine. To je, prema njegovim rečima, vrlo isplativa cena za proizvođače, jer će po hektaru dobiti 32.000 dinara, a troškovi proizvodnje su od 20.000 do 25.000 dinara.

On je dodao da postoji mogućnost da se višak izveze u Makedoniju i BiH, a prvi put dozvoljen je prevoz na Kosovo i Metohiju, jer je cena u okruženju osam dinara i više, što bi bio veoma dobar posao za mlinsku industriju. Cena na svetskom tržištu je od 100 do 135 evra za tonu. Dimitrijević je ukazao da bi državi za otkup viška trebalo pet milijardi dinara, a u budžetu imaju samo dve milijarde, od kojih je već polovina potrošena. Takođe je podsetio da je država obavezna da otkupi samo ono što je potrebno za robne rezerve, koje su sada napunjene i dodao da može da se otkupi još oko 100.000 tona, ali da su viškovi pet puta veći.

TANJUG


vesti po rubrikama

^tema

16:25h

Seljaci su na tenderu ponudili pšenicu, a onda se "probudili" na barikadama

16:50h

Višnja rodila, otkup stao zbog nedostatka hladnjača

17:10h

Veselinov: Vlada radi amaterski

17:30h

Nagodili se Vlada Srbije i Izvršno veće Vojvodine sa proizvođačima pšenice

17:45h

Bojan Dimitrijević: Žita i za izvoz

18:05h

Hleb pojeftinio pet dinara

 


     


FastCounter by LinkExchange