[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nagodili se Vlada Srbije i Izvršno veće Vojvodine sa proizvođačima pšenice i žitomlinskim organizacijama

Postignut dogovor

i prekinute blokade

Otkupna cena žita sedam dinara ako se isplaćuje u tri rate, a 6,50 dinara ako se odmah isplati. Na svaki kilogram premija jedan dinar, plus 50 para posle prodaje predatog žita. Labus: Očekujem da će posle ovoga pojeftiniti i hleb. Pokazana je dobra volja i svi smo na dobitku, što nije bio slučaj sa malinama i višnjama

Predstavnici Vlade Srbije i Izvršnog veća Vojvodine postigli su juče u Novom Sadu sporazum sa proizvođačima pšenice i žitomlinskim organizacijama o uslovima otkupa ovogodišnjeg roda hlebnog žita, posle čega su uklonjene prepreke na putevima u pokrajini, koje su nezadovoljni paori postavili u ponedeljak ujutro. Kako je posle pregovora saopštio potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, dogovoreno je da otkupna cena hlebnog žita bude sedam dinara po kilogramu, ukoliko otkupljena pšenica bude isplaćivana u tri rate, odnosno 6,50 dinara ukoliko se rod odmah isplati. Na svaki kilogram pšenice prilikom predaje biće dodata i premija od jednog dinara, a proizvođači će dobiti i dodatnu premiju od pola dinara posle prodaje predatog žita.
- Vlada Srbije će ove godine za otkup pšenice izdvojiti iz budžeta čak tri milijarde dinara, što nije zabeleženo u istoriji. Više od toga jednostavno ne može, jer je dogovorena cena maksimum koji se na našem tržištu, u ovom trenutku, može postići.

Đukić dao garancije

Šta je sve dogovoreno

U pregovorima vlade i seljaka potvrđeno je da se registracija poljoprivrednih gazdinstava neće koristiti za bilo kakvo dodatno oporezivanje paora po osnovu zakupa zemlje i da će Vlada Srbije, preko svog Fonda za razvoj, podsticati odobravanje kredita registrovanih poljoprivrednim gazdinstvima. Novac od premije za predatu pšenicu biće direktno uplaćivan registrovanim gazdinstvima, dok će oni koji još nisu registrovani sredstva dobiti posredstvom žitomlinskih organizacija koje će otkupljivati hlebno žito. One žitomlinske organizacije koje ne budu poštovale dogovor, neće dobiti dozvolu za izvoz pšenice. Labus je najavio da će vlada praktično osloboditi izvoz hlebnog žita tako što će izdavanje dozvola za prodaju pšenice na stranim tržištima pretvoriti u puku formalnost, u kojoj će svi koji budu tražili i dobiti odobrenje.

Očekujem da će posle ovog dogovora pojeftiniti i hleb, jer su paori u pravu kada kažu da će pri ovim cenama žita pekari skinuti "kajmak". Ovde je pokazana dobra volja da se rešavaju problemi i zbog toga ćemo svi biti na dobitku, što nije bio slučaj kod problema sa malinama i višnjama, kada je dobra volja izostala, pa smo svi izgubili - izjavio je Labus.
Problemi u otkupu pšenice rešeni su zajedničkim radom republičke i pokrajinske vlade. Predsednik PIV-a Đorđe Đukić prihvatio je rešenje prema kojem bi za plaćanje premija bila iskorišćena i sva sredstva koja republički budžet duguje pokrajini na ime učešća u raspodeli sredstava ostvarenih privatizacijom vojvođanskih preduzeća (prema poslednjim podacima to je 328 miliona dinara). Pokrajinske vlasti su se obavezale i da će do kraja avgusta raspisati konkurs za nabavku semenske pšenice i mineralnog đubriva, kako bi paori bez problema mogli da zasnuju novu proizvodnju.

- Garancije sam dao računajući na to da će ih podržati i Pokrajinska vlada i Fond za razvoj Vojvodine, kojem prema našoj odluci pripadaju sva sredstva od privatizacije. Ukoliko ne dobijem podršku za ono što sam danas obećao, podneću ostavku. Istovremeno, moram da dodam da ova promena namene privatizacionih sredstava neće smetati Fondu za razvoj Vojvodine da ispuni sve svoje obaveze u kreditiranju razvojnih programa u privredi - naglasio je Đukić.

Nezadovoljni paori

Organizatori blokade su, posle dogovora sa Labusom i Đukićem, istakli da nisu zadovoljni postignutim, ali da su svesni činjenice da u datim okolnostima nije moglo više. Osnivač poljoprivrednog "Kluba 105 plus" Pavle Malešev smatra da paori nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na svoje probleme osim blokade saobraćajnica.

- Izvinjavamo se svim građanima koji su trpeli zbog ovih blokada, ali drugog načina nije bilo. Nismo zadovoljni, ali smo morali da razumemo i situaciju u kojoj se nalazi država, mada ne mogu da ne primetim da smo nekako uvek mi ti koji nekoga treba da razumemo. Evo, lično uopšte ne verujem da će sada pojeftiniti hleb, mada su se stekli svi uslovi za to. Uobičajen paritet je da kilogram hleba košta isto koliko i četiri kilograma pšenice, što znači da bi vekna od 500 grama, koju kupujete u radnjama, sada trebalo da košta 14 dinara, a ne 25 - rekao je Malešev.

R. KUKOBAT


vesti po rubrikama

^tema

16:25h

Seljaci su na tenderu ponudili pšenicu, a onda se "probudili" na barikadama

16:50h

Višnja rodila, otkup stao zbog nedostatka hladnjača

17:10h

Veselinov: Vlada radi amaterski

17:30h

Nagodili se Vlada Srbije i Izvršno veće Vojvodine sa proizvođačima pšenice

17:45h

Bojan Dimitrijević: Žita i za izvoz

18:05h

Hleb pojeftinio pet dinara

 


     


FastCounter by LinkExchange