[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Evica Mihaljević, predsednik Zajednice za voće i povrće Srbije

Višnja rodila, otkup stao

zbog nedostatka hladnjača

Predsednik Zajednice za voće i povrće Srbije Evica Mihaljević kaže da je do zastoja u otkupu višnje došlo zbog nedostatka rashladnih kapaciteta u našoj zemlji. Prema njenim rečima, rod višnje je ove godine veći nego prošle za 30 do 35 posto ali kapaciteti, naročito na jugu Srbije, nisu bili spremni da dočekaju ovu berbu zbog nedostatka sredstava za remont.

Predsednik ćuti zbog pretnji

- Ne mogu ništa da vam kažem, stalno dobijam pretnje od raznoraznih otkupljivača. Pojavljuju se neki novi, sa crnim aktn-torbama i poljoprivrednicima nude otkup po bagatelnim cenama 12-13 dinara po kilogramu - rekao je Zoran Ristić, predsednik Unije voćara.

- Srbija, ukoliko želi da sačuva svoje višnjarstvo i malinarstvo, treba da uvede nove kapacitete za doradu. Dovoljno je samo osavremeniti, obnoviti i rekonstruisati postojeće kapacitete da bi oni bili adekvatni sirovinskoj bazi. Ne bi valjalo da se ovaj problem reši tako što će se u sledećoj godini graditi nove hladnjače - rekla je Mihaljevićeva.

I rod maline veći je nego prošle godine, a prema rečima Evice Mihaljević, veliki problemi nastali su zbog otkupne cene.
- Našu cenu ovde određuje svetska pijaca i tržište u Evropi. Mi moramo da se naviknemo da prvo gledamo odnose na svetskoj pijaci, pa da usaglašavamo sebe u odnosu na sve to - rekla je Evica Mihaljević.

Velika je dilema kako će se poljoprivredni proizvođači prilagoditi. Nezadovoljni otkupnom cenom mnogi od njih najavljuju da će prestati da proizvode malinu i višnju. Na području južne Srbije gotovo da nema otkupa višnje, a i tamo gde ga ima (Merošina), višnja se prodaje po ceni od 12 do 14 dinara za kilogram. Za razliku od višnje, malina se otkupljuje u gotovo svim mestima na jugu Srbije po ceni od 40 dinara za kilogram.

S. Dejić


vesti po rubrikama

^tema

16:25h

Seljaci su na tenderu ponudili pšenicu, a onda se "probudili" na barikadama

16:50h

Višnja rodila, otkup stao zbog nedostatka hladnjača

17:10h

Veselinov: Vlada radi amaterski

17:30h

Nagodili se Vlada Srbije i Izvršno veće Vojvodine sa proizvođačima pšenice

17:45h

Bojan Dimitrijević: Žita i za izvoz

18:05h

Hleb pojeftinio pet dinara

 


     


FastCounter by LinkExchange