[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Izložba dela hrvatskih renesansnih majstora u Ekuanu pored Pariza

Mali hrvatski Mikelanđeli

Izloženo je šezdesetak dela - ulja na platnu, tempera na drvetu, skulptura, grafika - majstora obrazovanih u italijanskim školama i usavršenim kroz rad za bogate venecijanske, firentinske i rimske mecene

Specijalno za "Glas"

PARIZ - Osim hiljadugodišnje kulture, Hrvatska poseduje i prosperitetnu državu čitav milenijum, dok je najveći centar hrvatske kulture bio hrvatski grad Raguza, odnosno Dubrovnik. Renesansa rođena u Firenci, prvo se razvija u Hrvatskoj, pa tek u ostalim delovima Evrope. Ako posetilac Muzeja renesansne umetnosti u Ekuanu pored Pariza preživi i zaobiđe početna istorijska objašnjenja izložbe "Renesansa u Hrvatskoj", može mirno da uživa u lepoti šezdesetak izloženih dela.

Ulja na platnu, tempera na drvetu, skulpture, grafike, rukopisi i predmeti od srebra stigli su iz hrvatskih muzeja i crkvi, kao i iz kolekcije Muzeja Luvr. Izložba se zasniva na najlepšim delima hrvatskih majstora obrazovanih u italijanskim školama i usavršenim kroz rad za bogate venecijanske, firentinske i rimske mecene. Pored skulptura Ivana Duknovića, nalaze se "Bičevanje Hrista" Juraja Dalmatinca, trogirskog majstora i arhitekte šibenske katedrale. Među četiri statue Nikole Firentinca, autora kapele Svetog Jovana trogirske katedrale, nalazi se Sveti Sebastijan, verovatno najlepše delo izloženo u Muzuju renesanse.

Uticaj Đovanija Belinija oseća se na predstavi Bogorodice sa Hristom Juraja Ćulinovića (Giorgio Schiavone), majstora koji je oslikao mnoge venecijanske palate. Crteži i grafike Jurija Klovića (1498-1578), zvanog Gulio Clovio, opravdavaju Vasarijevo oduševljenje, koji ga je nazivao "malim Mikelanđelom". Pored dva triptiha majstora Nikole Božidarevića izloženo je"žensko poprsje", remek-delo Franje Vranjanina (1420-1502) iz nekadašnje kolekcije prinčevske porodice Konde.

Vranjanin, poznat pod imenom Frančesko Laurana, radio je po narudžbinama Alfonsa od Aragona i Renea od Anžuja. Puti Ivana Duknovića (1440-1510), svedoče o talentu zbog koga je on bio pozvan da radi na dvoru mađarskog kralja Matjasa. Po zatvaranju, krajem jula, izložba odlazi u Zagreb gde će biti otvorena tokom jeseni.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:23h

Izložba dela hrvatskih renesansnih majstora u Ekuanu pored Pariza

16:31h

Organizatori Exita sumirali rezultate upravo završenog festivala

16:39h

Najavljen muzički i video program koji će se tokom jula odvijati na Belefu

16:47h

Metju Barni s filmovima "Krimaster" na Belefu

16:55h

G17 plus u Kraljevu traži smenu direktora pozorišta

17:04h

Karlove Vari: Omaž Žaklin Bise

17:16h

Rouling otkrila naziv šeste knjige

23:42h

Čolić u Kragujevcu

 


     


FastCounter by LinkExchange