[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Žalba na oslobađajuću presudu Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću

Država traži kaznu za kumove

Beogradski biznismen je pušuten na slobodu posle nepune četiri godine boravka u pritvoru

BEOGRAD - Zamenik okružnog tužioca Ljubivoje Đorđević uložiće žalbu Vrhovnom sudu Srbije na presudu Okružnog suda u Beogradu, kojom su Andrija Drašković (40), biznismen iz Beograda, i njegov kum Aleksandar Golubović Batanko (40) oslobođeni optužbi za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića Pleće (38), saznaje "Glas" u Palati pravde.

Ubistvo se dogodilo 11. septembra 2000. godine u elitnom restoranu "Rojal-Knez", u Ulici kneza Sime Markovića 10 u Beogradu. Posle trećeg suđenja, 17. maja ove godine, Drašković i Golubović su oslobođeni odgovornosti za ubistvo i pušteni na slobodu, posle nepune četiri godine boravka u pritvoru. U obrazloženju presude, sudija Velimir Lazović je naveo da su kumovi pucali u nužnoj samoodbrani, jer je Plećić nepozvan prišao njihovom stolu dok su ručali.

Vređao ih je i optuživao Andriju za ubistvo "njegovog brata Zorana Šijana", a onda potegao oružje. Sudija je obrazložio da su to potvrdili veštaci balističari, svedoci iz restorana, ali i bivši članovi zemunskog klana. Tačnije, Zoran Vukojević, zvani Vuk, i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, potvrdili su da je taj klan duže vreme planirao atentat na Draškovića.

Prvom presudom, izrečenom pre dve godine, Drašković je osuđen na devet i po, a Golubović na devet godina zatvora, ali im je Vrhovni sud povećao kazne na 12 godina. Međutim, postupak je vraćen na početak jer je Savezni sud, krajem 2002. godine, ukinuo presude i naredio novo suđenje. U obrazloženju ove odluke navedeno je da suđenje nije u potpunosti rasvetlilo ubistvo u "Rojal-Knezu. Na ponovljenom suđenju, jula prošle godine, Drašković je kažnjen sa sedam i po, a Golubović na sedam godina zatvora, ali je Vrhovni sud uvažio žalbe odbrane i poništio presudu.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

17:34h

Žalba na oslobađajuću presudu Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću

17:41h

Neizvestan nastavak suđenja za ubistvo četiri funkcionera SPO

17:50h

Nastavniku presuda u petak

17:59h

Istraga ubistva novinara Duška Jovanovića

18:07h

Jagodina: Teška saobraćajna nesreća

18:16h

Svetislav Đurđević uputio protestno pismo državnim organima

18:23h

Kamera "dojavila" policiji upad provalnika

18:35h

Smederevo: Svemoćna Sonja lečila na daljinu

 


     


FastCounter by LinkExchange