[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Previranja u "Elektrodistribuciji Beograd" ušla u drugu fazu

EDB i dalje štrajkuje

U narodu vlada pogrešno mišljenje da sa poskupljenjem struje ide i povećanje plata zaposlenima u EDB. Poskupljenje je samo maska za narod i kriminal u EPS, tvrde štrajkači. Nebojša Jovanović, potpredsednik ŠO: Novo poslovodstvo počelo je da dovodi naoružane čuvare

Štrajk u "Elektrodistribuciji Beograd" se nastavlja. Osnovni zahtev Sindikata EDB je izjednačavanje zarada zaposlenih u EDB sa zaposlenima u svim drugim delovima EPS, kao i poništavanje štetnih ugovora po preduzeće nastalih još u vreme starog režima.

Sud u Strazburu

Tomislav Nešovanović kaže da je sadašnji v.d. direktora Goran Radovanović pre postavljanja na sadašnju funkciju podržavao štrajkače.
- Ne mogu da objasnim šta se desilo sa tim čovekom. Verovatno je pomislio da su sa povećanjem njegove plate i postavljanjem na viši položaj ispunjeni svi zahtevi štrajkačkog odbora, pa se povukao - ironično je rekao Nešovanović. On je još naglasio da je podneto niz krivičnih prijava protiv svih onih za koje se sumnja da su učestvovali u kriminalnim radnjama i izražavajući nepoverenje u domaće sudove rekao da će se štrajkači u krajnjem slučaju obratiti sudu u Strazburu.

- I poslovodstvo EPS i Ministarstvo za rudarstvo i energetiku složili su se da su naši zahtevi opravdani. Međutim, i jedni i drugi su se ogradili stavom da nema sredstava kako da se ovaj problem reši - kaže Nebojša Jovanović, potpredsednik štrajkačkog odbora. On je istakao da je sindikat ponudio da se novac obezbedi naplatom od velikih dužnika. Međutim, kako Jovanović kaže, te ljude neko štiti, "ili država, ili sadašnje rukovodstvo EPS".

U sindikatu ističu da u narodu vlada pogrešno mišljenje da sa poskupljenjem struje ide i povećanje plata zaposlenima u EDB. Kako kažu, poskupljenje je samo maska za narod i kriminal u EPS.
- Imamo i dokaze! Kada je smenjeni direktor Dragan Novaković pokušao da raskine ugovor koji uništava preduzeće od '97. godine - smenjen je! Vodi se neka bolesna kadrovska politika. Novo poslovodstvo počelo je da dovodi naoružane čuvare. Toga ovde nije bilo ni u najcrnje vreme socijalista - kaže Jovanović.
Tomislav Nešovanović, predsednik štrajkačkog odbora kaže da je pokušano da se sa poslovodstvom napravi dogovor o minimumu procesa rada. Od 1.300 ljudi, koliko bi trebalo da radi, direktor je 1. jula na odmor pustio 600. On ističe da je to način da se štrajk minira.

- Dirnuli smo štrajkom u interesni lobi neke koalicione partije na vlasti, nezvanično saznajemo da je novi v.d. direktora Goran Radovanović blizak SPO. U igri je veliki novac. Ponudili smo da da se napravi tender, ali to su odbili. Tražili smo integrisani tarifni sistem, da ljudi u svakom trenutku znaju koliko su struje potrošili, ali ni to nisu dozvolili. To je način da se pere novac - kaže Nešovanović. - Danonoćno smo pod opsadom policije. Na svakom spratu stražare naoružani ljudi. Ovo su represivne metode i mi možemo najgore da završimo. Uprkos tome štrajk ćemo i dalje voditi po zakonu. On je uperen prema ljudima u EPS i neće ići na štetu građana - završava Nešovanović.

Saopštenje EDB "Beograd"

Očitavanje brojila na teritoriji Beograda odvija se po planu. Poslodavstvo JP "Elektrodistribucija Beograd" obaveštava potrošače da neće biti oštećeni aktivnostima sindikata ovog preduzeća, jer će sva utrošena električna energija biti obračunata po starim cenama. Preduzete su sve neophodne mere da se u preduzeću obezbede minimum procesa rada i snadbevanje potrošača električnom energijom. Goran Radovanović, v. d. direktora ovog preduzeća izdao je nalog o pojačanoj kontroli izvršenja radnih obaveza za zaposlene koji su dobili rešenje o radnoj obavezi za vreme štrajka, kao i nalog za poštovanje svih mera bezbednosti poslovnih objekata, kaže se u saopštenju EDB.


I. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:17h

Previranja u "Elektrodistribuciji Beograd" ušla u drugu fazu

22:25h

Poginuo još jedan radnik

22:33h

Defile na Savskom keju

22:42h

Hitna pomoć ovih dana ima puno posla

22:50h

Počelo jeftino leto u "C marketu"

22:59h

Obaveštenje uz Ekektrodistribucije i vodovoda

23:07h

Za manje plastičnog smeća

23:32h

Pronađen leš na Adi Međici

23:40h

Poginuo dečak

 


     


FastCounter by LinkExchange