[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 5. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Organizacija "Bo Grin" i Zavod za plućne bolesti u borbi protiv pušenja

"Šok-pano" upozorenja

U Nišu ima 64 odsto aktivnih pušača , a svaki četvrti je dete

Neobičan i prilično šokantan pano koji "vreba" u samom centru grada sa slikom plućnog krila pušača prva je akcija u borbi protiv pušenja organizacije "Bo Grin", koja prethodi projektima koji za temu imaju bolesti zavisnosti i njihovu prevenciju.
- Pano je postavljen da bi se stanovništvu što više skrenula pažnja na ozbiljnost problema, i biće postavljen nekih 15 nedelja. Donator je Ministarstvo zdravlja, rekla je Nataša Radosavljević iz "Bo Grina".

- Zadnjih godina se sve više povećava broj pušača, tako da u Nišu ima 64 odsto aktivnih pušača , a sve je "čvršća" veza između pušenja i plućnih oboljenja , uključujući i rak pluća, upozorio je juče dr Goran Janković, pulmolog, ističući da svaki drugi miškarac, svaka treća žena i svako četvrto dete puši. Pre 15 godina, starosne granice za oboljevanje od ove opake bolesti su bile od 45 do 70 godine, dok je sada taj raspon između 39 do 70.

Po Jankovićevim rečima, alarmantno je da je donja granica kada se počinje sa konzumiranjem ove "strasti koja ubija" sve niža, što pokazuju i podaci projekta Zavoda za plućne bolesti "Deca pušači", koji je sproveden u niškim osnovnim i srednjim školama, na uzorku od 1.794 učenika. Upravo su ova anketirana deca, njih 231, već na startu rekla da su već imaju česte bronhitise ili upale pluća, kaže dr Janković.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^Niš

16:41h

Borba protiv pušenja: "Šok-pano" upozorenja

16:47h

"Filip Moris" za kontrolu tržišta: Ista pravila za sve

16:54h

Završene 20. internacionalne horske svečanosti

17:00h

Aerodrom približio Nišlijama letovališta Turske

17:07h

JAT nije poleteo sa aerodroma "Konstantin Veliki"

        


FastCounter by LinkExchange