[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 5. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Do jutra kao u grotlu

I trećeg dana Exit festivala u Novom Sadu više od 40 hiljada posetilaca

Kapsula sirove energije

Luna na okupu posle dvadeset godina. Rambov novi set ozbiljnog komedijašenja. Sajpres Hil po ukusu publike

Kada bismo apstrahovali višesatno stajanje "na jednoj nozi" i bauljanje kroz beskrajnu masu, subotnji program Exit festivala bio je i bogat i raznovrstan. Novosadska grupa Luna, jedna od nezaobilaznih "odrednica" jugoslovenskog "novog talasa", čiji su članovi već godinama raštrkani na različitim meridijanima, ponovo se okupila specijalno za nastup na Exitu - prvi posle 20 godina.

Luna je svirala na Glavnoj sceni (nešto posle 19 sati) i uprkos tome što je na repertoaru imala pesme stare dve decenije, zvučala je savremeno, snažno i "kao da nije odavde" (kako to reče jedan kolega). Rambo Amadeus je isporučio novi, za Exit sastavljeni set ozbiljnog "komedijašenja" i ozbiljne džez-rok svirke, dok je jedan od najčuvenijih (i ponajskupljih) rege sastava - Vejlers - svirajući mahom standarde Boba Marlija, stvorio pravu "One Love" atmosferu: našli smo se tu di smo i ajde da nam bude potaman.

Iako Sajpres hil uživo nisu ni izdaleka tako potpun bend kao, na primer, Pablik enemi, njihov nastup na Glavnoj sceni u udarnom (ponoćnom terminu), bio je prava kapsula sirove energije, po ukusu vrlo brojne hip-hoperske, ali i rokerske populacije. Di-džej arena, u kojoj su preksinoć između ostalih nastupali Ekspres tu i Timo Mas, do jutra je bila kao grotlo, skoro da je potonula pod silnim ljudima.

Mada je prilikom pucanja jedne od ograda ispred Glavne bine najviše nastradao foto-reporter "Glasa", ubedljivo najveće "dostignuće" trećeg dana Exita jeste to što nije bilo ozbiljnije povređenih. Po proceni SUP-a Novi Sad, Petrovaradinskom tvrđavom u subotu je prošlo oko 40 hiljada ljudi, ali "nije bilo slučajeva težeg narušavanja javnog reda i mira". I to nešto govori. Kako je na utakmicama kad se skupi toliki svet?

Puca Tvrđava

Ukoliko se Exit festival i ubuduće bude održavao na Petrovaradinskoj tvrđavi, a ne na nekoj, recimo, fruškogorskoj poljani gde može da stane milion ljudi, neophodno je konačno utvrditi koliki je optimalan broj posetilaca. Exit treba stalno da pridobija novu publiku, ali u širenju Festivala treba imati mere, ako ni zbog čega drugog, onda zbog prostornih limita Tvrđave. Jeste to veliki prostor, ali nije poenta da ljudi umesto opuštenog druženja uz muziku dobiju nekoliko sati koprcanja u masi. Ako vodeći članovi Exit tima stalno ističu Evropsku uniju i kao primer i kao cilj, treba da budu svesni da nekontrolisana gužva, kakva je bila trećeg dana festivala, nikako nije i ne može da bude po "EU standardima".
Istina je da festivalska publika ima priliku da vidi "evropski program", realizovan (skoro) po evropskim tehničkim standardima, za cenu ulaznice koja je neuporedivo niža nego u Evropi, ali to, opet, ne sme da bude razlog da se u opticaj pusti više ulaznica nego što prostor može da podnese.


P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

I trećeg dana Exit festivala u Novom Sadu više od 40 hiljada posetilaca

16:24h

Pogled na domete 10. INFANTA u Novom Sadu

16:33h

Stefan Milenković u Dubrovniku

16:41h

Olja Ivanjicki izlaže u Vrnjačkoj Banji

23:28h

Proslavljeni jubileji "Riblje čorbe" i "Zabranjenog pušenja"

   


     


FastCounter by LinkExchange