[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 5. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Mirko Norac

Nastavak suđenja ove sedmice u Tribunalu za ratne zločine u Hagu

Norac o krivici

Penzionisani hrvatski general prvi put će se pojaviti u sudnici u sredu, 8. jula

HAG (Beta) - Iduće nedelje pred Haškim tribunalom, hrvatski general Mirko Norac izjasniće se o krivici za zločine nad srpskim civilima, a odbrana će nastaviti da izvodi dokaze na suđenju oficiru Vojske Republike Srpske Draganu Jokiću koji se tereti za ratne zločine nad Muslimanima u Srebrenici.

Norčevo prvo pojavljivanje u sudnici u Hagu zakazano je za sredu, 8. jul. On je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima tokom ofanzive hrvatskih snaga pod njegovom komandom na Medački džep u jesen 1993. godine. Norac u Hrvatskoj izdržava pravnosnažnu kaznu od 12 godina zatvora na koju ga je Županijski sud u Rijeci osudio zbog zločina nad Srbima u okolini Gospića 1991.

Sudsko veće Haškog tribunala, kojim predsedava Liu Daćun iz Kine, naložilo je vlastima Hrvatske da obezbede Norčev dolazak u Hag i predaju ga Tribunalu. Tužilaštvo se protivilo odluci veća da Norac mora da se izjasni o krivici u Hagu, tvrdeći da za to nema potrebe budući da je glavna tužiteljka Karla del Ponte više puta najavila da namerava da taj proces ustupi pravosuđu Hrvatske. Njegov advokat Željko Olujić preneo je novinarima da se "Norac ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice i to će reći i na sudu u Hagu".

Predsednik Tribunala Tedor Meron je u svom obraćanju Savetu bezbednosti UN prošlog utorka upozorio da , iako je ostvaren napredak, hrvatsko pravosuđe tek treba da dokaže da međunarodne sudske standarde primenjuju ravnomerno i da je nepristrasno prema svim optuženim za ratne zločine.

Na suđenju oficiru VRS Draganu Jokiću, optuženom za zločine protiv čovečnosti nad muslimanskim zarobljenicima iz Srebrenice u leto 1995, odbrana će izvesti svog prvog svedoka. U uvodnoj reči, prošlog četvrtka, branilac Miodrag Stojanović najavio je da neće osporavati da su srpske snage posle zauzimanja Srebrenice organizovano streljale više hiljada muslimanskih zarobljenika, ali da će dokazati da Jokić nije odgovoran za taj zločin.

Glavni pretres protiv oficira Armije BiH Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, optuženih za ratni zločin nad hrvatskim i srpskim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine, odložen je do 12. jula.

Pred pretpretresnim sudijom bi na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u sredu trebalo da se pojave Željko Mejakić, Dušan Knežević i Dušan Fuštar, optuženi za zločine u logorima Omarska i Keraterm kod Prijedora. Četvrti optuženi, Momčilo Gruban, na privremenoj je slobodi i ne mora da prisustvuje raspravi o napredovanju u pripremi suđenja.

Za petak je zakazana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg komandira straže u Kazneno-popravnom domu Foča, Mitra Raševića, koji je, kako tvrdi optužba, "bio zadužen za nadgledanje najmanje 37 zatvorskih čuvara i za nadgledanje samica, i imao ovlašćenje da pušta zatočenike iz izolacije". Posle dobrovoljne predaje 8. avgusta, Rašević je prebačen u Hag 15. avgusta 2003. godine.

S njim je optužen i bivši zamenik upravnika KP doma Savo Todorović, koji je na slobodi, a na istoj optužnici bio je nekadašnji upravnik Milorad Krnojelac, kome je žalbeno veće udvostručilo kaznu i osudilo ga u septembru prošle godine na 15 godina zatvora.


vesti po rubrikama

^balkan

16:24h

Nastavak suđenja u Tribunalu za ratne zločine u Hagu: Norac o krivici

   


     


FastCounter by LinkExchange