[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mačvansko selo Lipolist nadaleko poznato po rasadniku "Topalović"

Jutros je hiljade ruža procvetalo

Uzgajaju oko 150 sorti ruža, a 130 sorti je "na praćenju" kako bi se utvrdilo da li su bolje i komercijalnije od postojećih

LOZNICA - "Jutros mi je hiljadu ruža procvetalo..", mogli bi da pevaju svoju verziju čuvene pesme u Lipolistu, selu u kome opijaju mirisi i boje na desetine hiljada ruža. Na samo sto kilometara od Beograda, na putu Šabac-Loznica, nalazi se mačvansko selo Lipolist.

Ruža, po mnogima najlepši cvet, ovde se prostire u nedogled, na nekoliko hektara i u svim mogućim bojama. Ovo selo, u kome se pod sadnicama nalazi oko 15 hektara, doprinosi sedam odsto ukupne proizvodnje sadnica u Srbiji, a ovim poslom ozbiljno se bavi desetak porodica. Rasadnik "Topalović", čiji je vlasnik Milan Topalović, sa ocem Acom, spada među najveće proizvođače sadnog materijala u Srbiji.

- Još pre pola veka moj otac je uzgajao sadnica za svoje potrebe. Krenulo mu je od ruke pa se odlučio, pre 33 godine, da intenzivira proizvodnju i rasadnik je rastao malo po malo, uz stalno unapređenje načina rada. Sada imamo sistem razmnožavanja biljaka koji je potpuno automatizovan - priča Milan, navodeći da dvorišta mnogobrojnih firmi i privatnih poseda širom prostora nekadašnje Jugoslavije krase biljke iz rasadnika "Topalović" koji se prostire se na oko pet hektara.

Na nešto više od dva i po hektara uzgaja se oko 70.000 komada ruža i oko 10.000 komada voćnih sadnica dok se na ostalom prostoru nalazi oko 105.000 komada ukrasnih četinara i lišćara.

Od Šekspira do Aznavura

Među mnogobrojnim vrstama ruža neke se izdvajaju po neobičnim imena. Tako u Lipolistu rastu ruže koje nose imena "šarl de gol", "don žuan", "viljem šekspir" i "žak prever". Tu su i glumice "šarlota rempling" i "ingrid bergman", ali je na plantažama najviše "muzičara". Tako u Lipolistu cvetaju "johan štraus", "vivaldi", "nikolo paganini", "pol makartni", "marija kalas" i "šarl aznavur"...

Najveću pažnju posetilaca privlače plantaže ruža, po kojima je Lipolist i postao nadaleko poznato selo. Za prodaju se uzgaja više od 150 sorti ruža, dok je oko 130 sorti "na praćenju" kako bi se utvrdilo da li su bolje i komercijalnije od postojećih. Među voćnim sadnicama najzastupljenije su stubaste jabuke i patuljaste breskve, koje su, prema Milanovim rečima, tražene i trenutno su pravi hit u Evropi.

- Ne možemo da proizvedemo koliko možemo da prodamo - kaže Milan, navodeći da godišnje proizvedu oko 10 hiljada.
- Ovo je proizvodnja od koje se ne može brzo obogatiti, ali se teško može propasti. Uloženi rad i trud se na kraju isplati - rekao je Milan, čiji su proizvodi na mnogobrojnim izložbama i sajmovima osvajali medalje i priznanja. Ruže iz njihovog rasadnika pobeđivale su i na Novosadskom sajmu, kao i na, svojevremeno organizovanom, Festivalu ruža u Lipolistu.

Na lepotu njihovih ruža nisu ostali imuni ni u Evropi pa je od pre nekoliko meseci i čuveni lanac nemačkih hipermarketa "Obi" u svoj asortiman uvrstio i proizvode rasadnika "Topalović". Proizvodi iz Lipolista stigli su i u našu prestonicu, pa odnedavno plato Hrama Svetog Save krasi 400 prelepih šimšira i oko 1.000 raznobojnih ruža brižljivo odgajanih u rasadniku "Topalović".

S. Tr


vesti po rubrikama

^Srbija

16:20h

Mačvansko selo Lipolist nadaleko poznato po rasadniku "Topalović"

 
 


     


FastCounter by LinkExchange