[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Video-instalacije na Beogradskom letnjem festivalu

Svetska klasa

Na Festival stižu velika imena video arta - Bil Vajola i Metju Barni

U okviru Beogradskog letnjeg festivala, u Beoizlogu KCB-a postavljene su video-instalacije vizuelnih umetnika Aleksandre Dulić i Keneta Njubija, koje su i otvorile Festival. Aleksandra Dulić i Kenet Njubi su predavači na Fakultetu novih medija u Vankuveru, Kanada.

- Jedan video-rad predstavlja neverovatni životni ciklus lososa, snimljen specijalnim softverom koji smo sami dizajnirali. Riba losos se pred smrt vraća na mesto svog rođenja, plivajući uzvodno uz reku Adams, koja se nalazi u planinama, šest sati vožnje od okeana. U okeanu, losos je sive boje, a kada pliva uzvodno, od napora mutira i postaje potpuno crven. Kada stigne na mesto svog rođenja, polaže jaja i umire - kaže Aleksandra Dulić.

Njihova druga video-instalacija napravljena je od interaktivnog kompjuterskog programa i kamere koja "crta" siluete i kolor-negative prolaznika na velikom ekranu Beoizloga.

Jovan Čekić, selektor Belefa za vizuelne umetnosti, najavio je i gostovanja velikih imena video-arta Bila Vajola i Metjua Barnija:

- Želeli smo da predstavimo dela A produkcije video-arta da bi naši umetnici mogli da se uporede sa svetskim trendovima. Kad je reč o Bilu Vajoli, prinuđeni smo da "vrtimo" njegove rane radove, jer su njegove nove instalacije velikih dimenzija i vrlo komplikovane za transportovanje. Na Belefu će biti prikazan i ciklus filmova "Krimaster" Metjua Barnija, koji je prošle godine imao retrospektivu u Gugenhajmovom muzeju u Njujorku upravo ovim epskim ciklusom "Krimaster 1-5" (1994-2002).

Barnijevo delo, sastavljeno od pet dugometražnih filmova, ustoličilo ga je kao ključnog američkog vizuelnog umetnika. Beogradska premijera "Krimastera" počinje u ponedeljak, 5. jula, u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine i biće pet puta repriziran tokom Festivala. Film "Krimaster" prikazan je i na ovogodišnjem Festu.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:27h

Video-instalacije na Beogradskom letnjem festivalu

16:35h

Reagovanja na vest o Brandovoj smrti

16:44h

Harvi Kajtel dobitnik Kristalnog globusa u Karlovim Varima

16:51h

Antibušovski film nedelju dana posle "Farenhajta 9/11"

17:00h

Marko Omčikus o državnoj nebrizi za obnovu manastira Hilandar

17:11h

Dejvid Birn, nekada frontmen Toking hedsa, večeras u Beogradu

17:20h

Seminar Plavog pozorišta

17:29h

Rambo Amadeus na kulturnoj manifestaciji u Sežani

 


     


FastCounter by LinkExchange